Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krajnje mjere štednje

Linić poručio ministrima da će svi 60 dana na minimalac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić ne prestaje sa 'stezanjem remena' i mjerama štednje, a na red su, čini se, došli i ministri.

Kako prenosi Jutarnji list, Linić je ministrima poručio kako će ih '60 dana staviti na minimalac'. No, u rebalansu proračuna, prema neslužbenim informacijama, trebali bi se povećati rashodi za plaće u tekućoj godini te tako iznositi ukupno 21,9 milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Nije sve tako crno - 2 NIJE SVE TAKO CRNO Oni su koronakrizu pretvorili u poduzetničku priliku pa sve što proizvedu – odmah prodaju: "Narudžbe dolaze iz cijele Hrvatske" Slika nije dostupna Privilegije na sve strane Do koje se razine treba štedjeti?!

>> Uskoro nove cijene: Kava i sokovi jeftiniji, cigarete skuplje! Ukida se porez na luksuz!

Pojedini ministri ističu kako Vlada razmatra i mogućnost rezanja plaća od 5 do 7 posto, a štednju bi pokazali i na vlastitom primjeru. Tako bi ministri i ostali dužnosnici umjesto plaće dva mjeseca primali minimalac, o čemu se razmišlja u Vladi.

Sindikati ne vjeruju kako će doći do smanjenja koeficijenata za plaće i da će potrebne uštede ostvariti kroz odricanja od drugih prava.

Uštede u proračunu na temelju odricanja od božićnica, regresa, upola manje jubilarne nagrade i smanjenih naknada za prijevoz mogle bi doseći 600 milijuna kuna, što je dosta novca, no nedovoljno. Vlada će morati potražiti druga rješenja, a Linićev prostor za manevar je sve manji. Ako se neće rezati plaće, morat će se rezati socijala, zdravstvo i mirovine. Alternativa tome je povećanje deficita i nesređene državne financije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene