Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Slavko Linić ne prestaje sa 'stezanjem remena' i mjerama štednje, a na red su, čini se, došli i ministri.


Kako prenosi Jutarnji list, Linić je ministrima poručio kako će ih '60 dana staviti na minimalac'. No, u rebalansu proračuna, prema neslužbenim informacijama, trebali bi se povećati rashodi za plaće u tekućoj godini te tako iznositi ukupno 21,9 milijardu kuna.

Vezani članci Silvano Hrelja Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa" Hrvatski sabor Vlada odbila sve amandmane o rebalansu proračuna oporbenih zastupnika i klubova, dolazi i do promjene u zastupničkim redovima

>> Uskoro nove cijene: Kava i sokovi jeftiniji, cigarete skuplje! Ukida se porez na luksuz!

Pojedini ministri ističu kako Vlada razmatra i mogućnost rezanja plaća od 5 do 7 posto, a štednju bi pokazali i na vlastitom primjeru. Tako bi ministri i ostali dužnosnici umjesto plaće dva mjeseca primali minimalac, o čemu se razmišlja u Vladi.

Sindikati ne vjeruju kako će doći do smanjenja koeficijenata za plaće i da će potrebne uštede ostvariti kroz odricanja od drugih prava.

Uštede u proračunu na temelju odricanja od božićnica, regresa, upola manje jubilarne nagrade i smanjenih naknada za prijevoz mogle bi doseći 600 milijuna kuna, što je dosta novca, no nedovoljno. Vlada će morati potražiti druga rješenja, a Linićev prostor za manevar je sve manji. Ako se neće rezati plaće, morat će se rezati socijala, zdravstvo i mirovine. Alternativa tome je povećanje deficita i nesređene državne financije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook