Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreću sudski nalozi

Linić o vlasniku Konstruktor-inženjeringa: 'Može ga biti sram!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne tako davno, splitski je 'Konstruktor-inženjering' bio među najvećim hrvatskim građevinskim poduzećima. Danas je situacija promjenjena iz temelja. O 'Konstruktoru' se govori kao o propaloj tvrtki, radnici mjesecima nisu primili plaću. Kao glavni krivac za aktualno stanje označen je direktor poduzeća Željko Žderić, a ministar financija Slavko Linić mu je poručio kako ga može biti sram!.

Uoči početka sjednice Vlade, novinari su ministra financija Slavka Linića tražili komentar aktualne situacije s građevinskim 'divom u propadanju'. Novinara Nove TV Mislava Bagu zanimalo je slijedi li izbacivanje 'Konstruktor-inženjeringa' s brojnih otvorenih gradilišta diljem zemlje, gdje su radili, a sad se vidi kako zapravo ništa nisu radili? 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na suđenju Čavlović Smiljanec: Linić: "Nije tražio ništa nezakonito, a mislim da to nije ni moguće telefonski tražiti" Slika nije dostupna O Grmojinim optužbama Šeks bez komentara, Linić: "Za mene bi bilo sramotno komentirati Grmojine izjave"

'Pa, čovjek, koji preko 500 milijuna kuna duguje dobavljačima i podizvođačima samo govori da je uzeo novce od države, on je najveći partner države, zadržao je te novce, nije plaćao radnike . Godinu dana je Vlada pokušavala naći rješenje, nakon godinu dana prihvaćati prijedloge da se 80 posto potraživanja dobavljača zatvori njihovim ulaskom u vlasništvo, da sada ti uništeni građevinari, kooperanti budu vlasnici i preuzmu odgovornost za ostale dugove? To je zaista nerazuman prijedlog, to samo znači nije ponudio rješenje.  Pokazao se neodgovornim. Sram ga može biti da je ostavio radnike na gradilištima bez novaca, plaće i uništavao svoje kooperante i kolege građevinare. S takvim čovjekom nemamo što razgovarati. Izgubili smo godinu dana, možemo sebe pitati jesmo li imali pravo godinu dana trošit na njega', oštro je ministar financija napao direktora posrnule tvrtke Željka Žderića.

>> Nekada moćni konstruktor pritisnut dugom većim od milijarde kuna!

Na dodatno pitanje, hoće li onda sad uslijediti izbacivanje 'Konstruktor-inženjeringa' s gradilišta,  ministar Linić otkriva kako je situacija složena, te će zatražiti i sudsku pomoć.

'U tome i je najveći problem, što su ta gradilišta već ranije prepuštena drugim izvođačima. Mi moramo pripremiti hrvatske autoceste i ceste za sezonu i ta ista osoba, individua brani pristup radnicima na gradilište. Znači da ćemo morati tražiti sudske naloge da počnemo raditi i da ljudi u hrvatskoj počinju raditi i da prekinemo odnose s ovako neodgovornim ljudima.'

Porezna se uprava već 'bacila' na istraživanje financijskog traga 'nestalog novca', jer kako kaže ministar Linić 'ima niz povezanih društva i sad je posao Porezne uprave zakonski ispitivati, da vidimo gdje su novci, koji su trebali ići za plaćanje radnika i radova'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene