Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, kojima se državni poticaji s 15 smanjuju na 10 posto.


To znači da će najviši iznos državnih poticaja, koji stambeni štediša može ostvariti u godini dana sa 750 kuna pasti na 500 kuna. Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako se poticaji ne smanjuju radi ušteda u državnom proračunu, kako se komentira u javnosti, nego zato što su analize pokazale da se tu zapravo radi o nenamjenskom trošenju sredstava:

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Premijer na sjednici Vlade otkrio kad nove mjere stupaju na snagu i koliko će trajati: ''Cilj je smanjiti širenje zaraze i broj preminulih'' Epidemiologinja, ilustracija Novi rekord u Hrvatskoj: Više od 4000 novozaraženih, stigle stroge mjere za jednu općinu. Na istoku zemlje veliki skok broja novih slučajeva

'Mi stimuliramo stambenu štednju građana, koji uopće nemaju namjeru kupovati stanove, a godišnje se na to iz proračuna potroši 160 milijuna kuna', kaže Linić. S takvom mjerom ne postiže se cilj, jer imamo ogroman broj praznih stanova. Kako je to ipak osjetljivo pitanje, nismo na brzinu odustali od takvog poticaja već smo ga umanjili, ali ćemo ove godine ozbiljno razgovarati s bankama i štedionicama o novom modelu stambene štednje kako bi našli konačno rješenje za taj problem', dodao je Linić.

>> Štedite li?

Premijer Zoran Milanović nadovezao se tvrdnjom kako  'osobno zna nekoliko ljudi, koji su kroz stambenu štednju ustvari samo oplođivali svoju ušteđevinu i na kamati zaradili više nego da su taj novac stavili u banku.'  Kada bi postojala obveza da se kupi stan, kada bi to bilo regulirano kao dobrovoljna mirovinska štednja, bilo bi to nešto drugo, rekao je premijer, te dodao kako je stambena štednja ' služila ljudima, koji su malo likvidniji da malo više zarade na kamati. To nije normalan način poslovanja i to polako ukidamo, vidjet ćemo koje su druge mjere na raspolaganju'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook