Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada smanjila poticaje

Linić o stambenoj štednji: To je nenamjensko trošenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, kojima se državni poticaji s 15 smanjuju na 10 posto.

To znači da će najviši iznos državnih poticaja, koji stambeni štediša može ostvariti u godini dana sa 750 kuna pasti na 500 kuna. Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako se poticaji ne smanjuju radi ušteda u državnom proračunu, kako se komentira u javnosti, nego zato što su analize pokazale da se tu zapravo radi o nenamjenskom trošenju sredstava:

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

'Mi stimuliramo stambenu štednju građana, koji uopće nemaju namjeru kupovati stanove, a godišnje se na to iz proračuna potroši 160 milijuna kuna', kaže Linić. S takvom mjerom ne postiže se cilj, jer imamo ogroman broj praznih stanova. Kako je to ipak osjetljivo pitanje, nismo na brzinu odustali od takvog poticaja već smo ga umanjili, ali ćemo ove godine ozbiljno razgovarati s bankama i štedionicama o novom modelu stambene štednje kako bi našli konačno rješenje za taj problem', dodao je Linić.

>> Štedite li?

Premijer Zoran Milanović nadovezao se tvrdnjom kako  'osobno zna nekoliko ljudi, koji su kroz stambenu štednju ustvari samo oplođivali svoju ušteđevinu i na kamati zaradili više nego da su taj novac stavili u banku.'  Kada bi postojala obveza da se kupi stan, kada bi to bilo regulirano kao dobrovoljna mirovinska štednja, bilo bi to nešto drugo, rekao je premijer, te dodao kako je stambena štednja ' služila ljudima, koji su malo likvidniji da malo više zarade na kamati. To nije normalan način poslovanja i to polako ukidamo, vidjet ćemo koje su druge mjere na raspolaganju'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene