Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje u gospodarstvu

Linić: Novac nije problem, nelikvidnost jest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi spasila gospodarstvo od još većeg pada i smanjila nelikvidnost, država poduzetnicima nudi najjeftinije kredite na tržištu. Ukupno 8 milijardi kuna predviđeno je za vraćanje dugova i pokretanje investicija.

Bez čišćenja starih dugova nema napretka. Država i banke za to su osigurale 8 milijardi kuna po kamati od oko 3 posto. Novac će služiti za vraćanje svih dugova; i prema dobavljačima i prema bankama; ali i za investicijske projekte.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

"Novac nije problem. Sve su to mjere borbe protiv nelikvidnosti koja je jedan od glavnih uzroka problema u hrvatskom gospodarstvu", ističe ministar financija Slavko Linić. Jamstva za kredit biti će mekša. Želi se pomoći tvrtkama koje imaju probleme i žele ulagati u proizvodnju. Cilja se na prerađivačku industriju, poljoprivredu, turizam i energiju.

"Dva su osnovna preduvjeta da imaju najmanje 25 posto privatnog vlasništva i da ostvaraju najmanje 10 posto prihoda na međunarodnom tržištu", kaže Antun Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a. Linić najavljuje i novi zakon koji će ubrzati nagodbu vjerovnika i dužnika. Jasnu poruku dobile su sve Uprave koje radnike pod izlikom krize zakidaju za plaće.

"Sad omogućavamo zaduženje i bez značajnih jamstava prema tome plaće se mogu isplatiti", naglašava Linić. Slična poruka adresirana je i šefovima tvrtki u državnom vlasništvu. "Da ćemo sve poduzet da je tamo gdje država vlasnik isplata plaća mora ić ili će ići mjere prema takvim tvrtkama", kaže Linić.

Likvidacija bolesnog i nastavak zdravog biznisa. Tek nakon takvog čišćenja oporavak doista može početi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene