Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još u nedjelju ministar je stao u obranu Čavlović Smiljanec koju se optužuje da je povezana sa stopiranjem ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom čime je oštećen državni proračun.


Dolazak ministra Slavka Linića na predstavljanje detalja outsourcinga novinari su iskoristili kao priliku da ga pitaju je li slučaj Nade Čavlović Smiljanec prevelik teret Poreznoj upravi i ministarstvu.

Vezani članci Bankovne kartice, ilustracija Uskoro novi zakon: DORH, carina, Porezna i policija će vidjeti sve bankovne račune građana i tvrtki? Slika nije dostupna VIDEO Ministar Linić o županici Merzel: 'Ne želim komentirati svoju kumu!'

'Imam sto kila, nosim velike terete', odgovorio je ministar kojeg su novinari onda upozorili da se radi o ozbiljnom pitanju. 'Nosim velike terete! Odgovorno nosim velike terete, a na vaše pitanje nemam što odgovoriti', rekao je Linić.

Nada Čavlović Smiljanec: Podmeću mi oni koji nisu radili svoj posao

Ministar je u nedjelju poručio kako smatra da u najnovijem slučaju vezanom uz Poreznu upravu, ovaj put osječki područni ured, nema odgovornosti Nade Čavlović Smiljanec te da ona može nastaviti obnašati svoju dužnost.

Čavlović Smiljanec u subotu je opovrgnula optužbe da je povezana sa stopiranjem ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom čime je proračun navodno oštećen za najmanje 11,8 milijuna kuna, te poručila da joj podmeću oni koji nisu radili svoj posao.

'Policija je u slučaju Čavlović Smiljanec servis državnog odvjetništva'

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u ponedjeljak da je policija u slučaju ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec tek servis državnog odvjetništva te da je kompletno rukovođenje u takvim slučajevima u rukama Uskoka.

Ostojić je podsjetio na zakonske odredbe prema kojima državni odvjetnik ima potpuno kontrolu nad policijskim izvidima te da je policija dužna postupati po nalozima tužiteljstva.

'To ističem, i svaki državni odvjetnik ima potpuni nadzor nad provođenjem izvida i policija je tu servis državnog odvjetništva', kazao je Ostojić, odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja izvješća o radu policije za prošlu godinu.

Ministar je komentirao i navodni nesporazum policije i tužiteljstva oko prijave protiv Čavlović Smiljanec, ističući da bi bilo loše kada na koordinacijama ne bi bilo rasprava. No, tu ne treba vidjeti nikakvu dramatičnost, kazao je ministar.

'Državno odvjetništvo rukovodi i ono donosi odluku, čak i o tome gdje će konkretno policija provesti neki izvid. Smatram da je potpuno ispravno da državno odvjetništvo zajedno s policijom u koordinaciji donosi odluke kako će se prema određenom slučaju prikupiti dovoljno dokaza kako bi se nekoga moglo kazneno progoniti', kazao je Ostojić, dodajući da o konkretnom sastanku ne zna detalje jer kao ministar ne sudjeluje na stručnim koordinacijama, a nije ni u situaciji da s državnim odvjetništvom razgovara o kriminalističkim istraživanjima.

'Treba reći da se radi o novom kaznenom djelu koje je tu bilo istaknuto i neću to posebno komentirati već ću samo načelno reći da kad se radi o proširenju istrage, onda je Uskok potpuno slobodan da bez podnošenja kaznene prijave može donijeti odluku o proširenju istrage', ustvrdio je Ostojić.

Prema neslužbenim informacijama Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom, proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna. Ona je, međutim, odbacila bilo kakvu povezanost s tim slučajem, ističući da joj podmeću oni koji nisu radili svoj posao.

'I protiv mene je vjerojatno podneseno više kaznenih prijava'

Upitan bi li dopustio da u njegovu resoru osoba s kaznenom prijavom vodi određeni odjel, odnosno treba li ravnateljica Porezne uprave odstupiti, Ostojić je rekao da 'prije svega treba pričekati donošenje pravomoćnog rješenja o provođenju istrage od strane suca istrage koji treba potvrditi eventulano proširenje' te da je 'najvažniji element optužnica'.

'Vjerojatno u prostoriji, zajedno s vama, ima ljudi koji imaju kaznenu prijavu', rekao je Ostojić. Dodao je da je i protiv njega vjerojatno podneseno više kaznenih prijava, ali je još uvijek na svojoj funkciji. (Hina/M.B./Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju