Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na sjednici u četvrtak

Lijevi blok traži da se objave razmjeri štete od poplave u Zagrebu u srpnju

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Tomislav Tomašević najavio je da će gradska oporba tražiti objašnjenja kako su gradska Opskrba i odvodnja i državna tvrtka Hrvatske vode komunicirale prije poplave vezano za retencije na Sljemenu i ustavu Kuniščak, a pitat će i zašto privatna poduzeća održavaju mrežu oborinske odvodnje u Zagrebu i zašto Grad godinama ne uspijeva kupiti specijalna vozila za čišćenje odvodnje.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevoga bloka Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će Blok na sjednici zagrebačke Gradske Skupštine u četvrtak tražiti objavu podataka o razmjerima štete u Zagrebu od poplave 24. srpnja, kao i načinu pomoći Gradske uprave oštećenim građanima.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Iako se u četvrtak održava prva sjednica Skupštine nakon poplave, pitanje štete i pomoći otvorit će oporba, a ne gradonačelnik Milan Bandić, istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare.

To će u četvrtak biti jedna od 83 točke dnevnoga reda, među kojima nema ni jednog prijedloga Gradske uprave vezanog uz poplavu i obećanu odštetu, rekao je Tomašević.

"Da mi kao oporbeni klub nismo stavili točku o poplavi na dnevni red, od čak 83 točke ne bismo imali ni jednu točku o uzrocima štete, sanaciji i izbjegavanju takve štete u budućnosti", istaknuo je.

Poručio je da će tražiti objašnjenja kako su gradska Opskrba i odvodnja i državna tvrtka Hrvatske vode komunicirale prije poplave vezano uz retencije na Sljemenu i ustavu Kuniščak, a pitat će i zašto privatna poduzeća održavaju mrežu oborinske odvodnje u Zagrebu i zašto Grad godinama ne uspijeva kupiti specijalna vozila za čišćenje odvodnje.

S obzirom da će se na dnevnom redu naći i izvješće gradonačelnika o stanju gradskih financija, Rada Borić (Nova ljevica) poručuje da oporba želi znati u kolikim je dugovima Zagreb i od čega se oni sastoje.

Upozorava da će se na predstojećoj sjednici Skupštine, unatoč dugovima koji premašuju milijardu kuna, ponovno naći prijedlog zaduživanja za kapitalne objekte i ceste, kao i niz netransparentnih prenamjena javnog dobra u privatno vlasništvo.

Tomašević je izrazio bojazan da je stanje gradskih financija ove godine katastrofalno referirajući se na prošlu godinu u kojoj je, prije korona krize i potresa, nastala proračunska rupa od oko 600 milijuna kuna.

Upozorio je kako je pola tog iznosa otišlo za "koncesijsku naknadu stranom konzorciju za pročišćavanje otpadnih voda, koji je planirani iznos probio 1000 posto i završio na 300 milijuna kuna".

Bez revidiranja takvih štetnih ugovora Zagreb ne može ići naprijed, poručio je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene