Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj nedostaje više od 4.000 liječnika. I dok postoje mladi liječnici koji su završili studij medicine i žele raditi, to im je onemogućeno jer nemaju priliku za stažiranje. Obećano im je raspisivanje natječaja u ožujku, no to se do danas nije dogodilo.


Arbnore, Luka i Vanja su prije više od pola godine završili studij medicine. Do danas nisu dobili priliku za stažiranje, jer natječaj nije raspisan. 'Osjećamo se razočarano. To je jedan od razloga zašto sam upisala ovaj faks, mislila sam da ću imati siguran posao', rekla je Arbnore Hamiti.

Vezani članci Mladi liječnici u selima - 2 Umjesto grada ovi su mladi liječnici odabrali selo: "Tu je ekipa, tu su prijatelji. Ne vidim zašto ne bi išlo" Samija Ropar iz Hrvatske liječničke komore Doktori masovno napuštaju Hrvatsku, liječnica iznijela frapantan podatak: "To je kao da odu svi iz bolnice Bjelovar"

'Svi smo frustrirani, bijesni, razočarani', kaže Luka Krmpotić. 'Moja osobna situacije je da sam bio primoran podići studentski kredit koji ću morati početi otplaćivati na jesen ove godine, tako da je meni bitno što prije početi raditi', rekao je Vanja Nikić.

No, to je nemoguće, jer još nije počeo stažirati. Baš kao i ostali kolege. Pisali su i ministru zdravlja Rajku Ostojiću. 'Pisali smo mu jer mislimo da zaslužujemo taj staž koji nam je obavezan i dio je našeg obrazovanja', rekla je Arbnore.

>> Mladi liječnici pisali ministru: Ne želimo raditi za 1.600 kuna

Ministar Ostojić još je u siječnju najavio raspisivanje natječaja. To se nije dogodilo. Razlog tomu je, objašnjava danas ministar, zakašnjela sanacija bolnica. 'Umjesto da sanacija krene u ožujku, krenula je u svibnju i sukladno tome, natječaj za pripravnike, naše liječnike će biti raspisan na prvoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a koju očekujem za 15 do 20 dana', rekao je Ostojić.

'Nakon devet mjeseci teško je da možemo vjerovati', smatra Arbnore. 'I ne znam doista kakve veze imaju sanacije bolnice sa našim natječajem za staž', kaže Vanja. Ne popravi li se stanje, mladi liječnici razmišljaju o odlasku.

'Jednostavno iz te razočaranosti svi razmišljamo je li uopće opcija ostajati', kaže Luka. 'Upisao sam tečaj njemačkog jezika da ga usavršim, jer trebam imati otvorene opcije', rekao je Vanja. Jedna od njih je, kaže, i napuštanje Hrvatske. A Hrvatskoj nedostaje više od 4.000 liječnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju