Velik uspjeh liječničkog tima KBC-a Zagreb!


Liječnički tim KBC-a Zagreb uspješno je obavio transplantaciju bubrega mladiću koji od rođenja ima autizam i koji inače živi u Švedskoj.

Vezani članci Liječnici KBC-a o dječaku kojemu je petarda raznijela šaku Liječnici o dječaku kojemu je petarda odnijela šaku: "Mogao je umrijeti, a sve zbog gluposti" Hrvoje Gašparović, Davor Miličić, Ante Ćorušić, Željko Kaštelan Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika, ovaj mjesec transplantirali devet organa: Među spašenim životima i dvoje djece

Bolnice u Švedskoj i Francuskoj odbile su ga, a naši su liječnici odlučili kako takvu vrstu zahvata mogu obaviti. Transplantacija je uspješno završena a Mirza, koji od rođenja ima autizam, se izvrsno osjeća.

Naime, prije nekoliko godina kod Mirze su počeli i problemi s bubrezima. Svakodnevno je morao na dijalizu. Ali stanje je bilo loše i hitno mu je trebala transplantacija bubrega. 'Prije tri godine kad je imao preko 2000 kreatinin, poslali su me kući. Pitala sam ih - što da radimo? Nema ni dijalize, ni transplantacije, jel da sjedim i čekam da moje dijete umre? Oni su rekli: žao nam je, ali je tako', rekla je Mirzina majka Badema.

Takav su odgovor dobili u Švedskoj, gdje već godinama žive. Potom je majka pomoć potražila u jednom transplantacijskom centru u Francuskoj. Dobila je isti odgovor. 'Ali sam došla onda u Hrvatsku gdje sam vidjela preko interneta i rekla sam, ajde, pokušat ću. Ovdje sam naišla na jako lijep prijem', kazala je Mirzina majka.

Liječnički tim KBC-a Zagreb, predvođen prof. Kaštelanom, odlučio je obaviti transplantaciju. 'Posebna briga je bila jer se radi o obiteljskoj transplantaciji. Dakle, sa živog davatelja. Njemu je rođak dao bubreg', rekao je prof. dr. Željko Kaštelan, KBC Zagreb.

Tranplantacija je trajala 5 sati i prošla je dobro. 'Prošlo je mjesec i pol dana od toga trenutka. I evo, Mirza ima jednu novu kvalitetu života, ne treba dijalizu', dodao je prof. Kaštelan.

'KBC Zagreb jest vodeća institucija u programu transplantacije organa u Hrvatskoj. To nije samo kruna kirurškog umijeća. To je odraz organiziranosti sustava', objašnjava ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić.

Troškove od milijun kuna, platila je Mirzina majka, koja kaže kako život nema cijenu. 'Meni su vratili novi život. Odnosno, dali novi život kao i mome dijetetu. Vjerujte, ja još ne mogu da vjerujem da je to tako', kazala je.

A vjeru su imali i hrvatski liječnici. Nisu odbili operirati mladog Mirzu unatoč tome što ima autizam. Dok zapadne zemlje za to na žalost nisu imale sluha. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju