Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je u četvrtak da je potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora ostao jedini uvjet za obustavu štrajka bolničkih liječnika, te da je sindikat zbog recesije odustao od svojih prijašnjih zahtjeva za većom cijenom prekovremenog rada i pripravnosti.


Glavni štrajkaški odbor HLS-a sutra bi trebao odlučiti o nastavku štrajka liječnika, koji je počeo u rujnu, a od 14. studenoga i uvođenja radne obveze stavljen je u mirovanje, najavio je Ivica Babić.

Vezani članci Slika nije dostupna Babić i Ostojić ne miču se s mrtve točke: Liste čekanja sve duže Slika nije dostupna Ministar Ostojić: Postignut je vidljiv pomak! Sindikalac Babić: Prijedlog je sramotan!

Ustavni sud u prosincu je ukinuo radnu obvezu, a HLS je tada najavio ponovno aktiviranje štrajka do ispunjenja zahtjeva, tražeći u prvom redu potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora koji bi u ime liječnika potpisao čelnik HLS-a.

Ostojić poručio Babiću: Novih kolektivnih pregovora neće biti

Ministar zdravlja Rajko Ostojić jučer je poručio Babiću da na strukovni kolektivni ugovor neće pristati, jer bi to bilo protivno Zakonu o reprezentativnosti. "Nije zakon Sveto pismo da se ne može mijenjati. Taj je zakon na Ustavnom sudu, a mnoge njegove odredbe od početka su dvojbene", odgovara na to Babić.

Pozvao je vladajuće da izmijene taj zakon, čiju su ocjenu ustavnosti prije više od godinu dana zatražile sindikalne središnjice. "Tražimo da kolektivni ugovor u ime liječnika potpiše Liječnički sindikat, a ne netko treći u naše ime i na našu štetu", ističe Babić ne želeći prejudicirati što će odlučiti Štrajkaški odbor i je li izgledan skori nastavak štrajka.

Kao znak dobre volje, odustali smo od zahtjeva za povećanjem cijene prekovremenog rada i pripravnosti, jer želimo dati svoj doprinos izlasku zemlje iz recesije, ali od zahtjeva za strukovnim kolektivnim ugovorom nećemo odustati, poručuje čelnik HLS-a.

Liječnici ne pristaju na sadašnji ponižavajući položaj, kaže Babić, u koji su dovedeni kada su u njihovo ime kolektivni ugovor potpisali drugi sindikati, dok je on odbio potpisani novi granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju