Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od specijalista i užih specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika. Utvrđeni stručni propusti odnose se na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta, stoji u priopćenju.

Galerija


Hrvatska liječnička komora izvijestila je kako je završila postupak izvanrednog stručnog nadzora nad radom liječnika koji su u prosincu liječili 9-godišnjeg dječaka iz Metkoviću.

Vezani članci Dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica Doma zdravlja Metković (Foto: Dnevnik.hr) Društvo primarnih pedijatara: Nije bilo propusta pedijatrice Kaleb u slučaju smrti dječaka u Metkoviću Hitna pomoć Metković, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) ''Do sada objavljeni netočni podaci'': HKL traži pomoć oko objave stručnog mišljenja o preminulom dječaku

Priopćenje HLK-a prenosimo u cijelosti. 

"Hrvatska liječnička komora izvijestila je kako je završila postupak izvanrednog stručnog nadzora nad radom liječnika koji su u razdoblju od 7. do 11. prosinca 2018. godine zdravstveno zbrinjavali preminulo dijete G. B. iz Metkovića.

Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od specijalista i užih specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika. Utvrđeni stručni propusti odnose se na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta.

Stručno mišljenje doneseno je sumirajući sve podatke prikupljene na temelju kompletne medicinske dokumentacije, razgovara obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

Na temelju ovog stručnog mišljenja nadležna tijela Komore donijet će odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore.

Hrvatska liječnička komora, na temelju svojih javnih ovlasti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu te Pravilnika o stručnom nadzoru, nadzire isključivo stručni rad liječnika koji sudjeluju u pružanju neposredne zdravstvene zaštite.

Komora ni na koji način ne relativizira ovaj tragičan događaj niti utvrđene propuste liječnika. Dodatno, dužni smo upozoriti da se organizacija i dostupnost zdravstvene zaštite na jugu Hrvatske trebaju unaprijediti u što skorije vrijeme kako bi se poboljšala zdravstvena skrb stanovništva te regije.

Hrvatska liječnička komora kao strukovna organizacija liječnika snažno se zalaže za odgovorno, etičko i profesionalno obavljanje liječničke profesije, kao i pružanje zdravstvene skrbi prema suvremenim standardima struke."