Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pet do 12 davno je prošlo"

Liječnici prosvjedovali na Markovu trgu, primio ih ministar Kujundžić: "Ovi naši političari izgleda razumiju samo jezik ulice"

Prosvjed liječnika na Markovu trgu (Foto: dnevnik.hr)
Prosvjed liječnika na Markovu trgu (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prosvjed liječnika na Markovu trgu (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Liječnici primarne zdravstvene zaštite prosvjedovali su na Markovu trgu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

S transparentima u rukama liječnici su danas došli na Markov trg iskazati nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Školujemo mlade doktore za Irsku" i "Vrhunski specijalisti obiteljske medicine cijenjeni svugdje osim u svojoj zemlji", samo su neki od natpisa na transparentima

Pročitajte i ovo Transparenti prosvjednika - 10 "Dosta je!" VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte transparente prosvjednika na Markovu trgu Prosvjed na Markovom trgu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Prosvjed u Zagrebu Nakon sastanka u Vladi iza zatvorenih vrata roditeljima s djecom koji su čekali na hladnoći, obratio se ministar

"Ovi naši političari izgleda razumiju samo jezik ulice. Ako su uspjeli izvesti intelektualce  na ulicu, mislim da bi se trebali zabrinuti", rečeno je na prosvjedu na koji je stigla i saborska zastupnica Ines Strenja-Linić.

Prosvjednike je primio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Mislim da on zastupa svoje stavove i da ga mi bez obzira na naš trud nismo uspjeli pokolebati, prebacio je lopticu na saborske zastupnik“, rekla je Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

"Prijedlog zakona u realnome trenutku nešto je što je prihvatljivo velikoj većini, a svatko u nijansama bi htio neke pomake pa smo se dogovorili ako se još nešto iskristalizira u raspravi da može biti doneseno do glasovanja", rekao je ministar Kujundžić.
 

Podrška HUBOL-a liječnicima primarne zdravstvene zaštite

Povodom prosvjeda Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) objavila je apsolutnu podršku svojim kolegama u izražavanju nezadovoljstva Prijedlogom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

HUBOL je javno pozvao svoje članove, ali i sve liječnike u Hrvatskoj, da se pridruže prosvjedu i jedinstveno nastave zajedničku borbu za opstanak zdravstvenog sustava.

Podsjećaju javnost da bez primarne zdravstvene zaštite nema bolničkog sustava, a bez bolničkog sustava nema primarne zdravstvene zaštite niti javnog zdravstvenog sustava.

"Zajedno s pacijentima dio smo iste obitelji!", ističe HUBOL u priopćenju.

"Ignorirali su konstruktivne prijedloge"

U HUBOL-u ističu da će Prijedlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, zbog kojega prosvjeduju liječnici u primarnoj, unazaditi i bolnički sustav.

Svoje su nezadovoljstvo izrazili brojnim primjedbama sudjelujući tijekom izrade navedenog zakona, no niti jedna od njihovih primjedaba nije ušla u Konačni prijedlog zakona.

Time, ne samo da nam je zdravstvena administracija pokazala kako ju ne zanima mišljenje onih koji rade u sustavu, nego je ignorirala sve konstruktivne prijedloge puštajući da se brod koji je krenuo tonuti do kraja potopi, navodi se u priopćenju HUBOL-a.

Zadovoljavajući puku formu pozivajući nas da sudjelujemo u stvaranju Nacrta zakona, Ministarstvo zdravstva izigralo je i zanemarilo prvo bolnički, a sada vidimo i sustav primarne zdravstvene zaštite bez srama i objašnjenja. Od akademski obrazovanih ljudi koje cijeni i poštuje sav razvijeni svijet u Hrvatskoj se očekuje da šute i nastave biti sredstvo kupovine socijalnog mira dok politika pogoduje zainteresiranim političkim lobijima preko leđa sve manjeg broja liječnika u RH, upozorava HUBOL.

Ministarstvo zdravstva, dodaje, svima nam nudi oksimoronske i populističke floskule i rješenja, a dovoljno je da se svi okrenemo oko sebe i priznamo si kakav zdravstveni sustav imamo, i liječnici i pacijenti.

Sva upozorenja koja je HUBOL posljednjih pet godina poput proroka iznio u javnost, sve se više pretvaraju u stvarnost, ostavljajući pustoš u sustavu gdje će prvenstveno stradati pacijenti, jer ne sumnjamo da će se politički dionici znati za sebe pobrinuti i sebi osigurati zdravstvenu zaštitu.

"Pet do 12 davno je prošlo... Dragi kolege, sugrađani RH, naši roditelji, djeco, kumovi i prijatelji: više nije niti 12 sati i pet. I to je vrijeme prošlo! Hrvatskih liječnika sve je manje. Više nemamo nikakvih argumenata apelirati na naše kolege da ostaju u RH čekajući neko bolje sutra, jer u ovih pet godina našeg postojanja vidjeli smo da su pomaci koji se događaju samo pomaci nagore", kaže se u priopćenju i apelira na građane da stanu uz svoje obiteljske i bolničke liječnike.

Spasimo zajedno ovo što je ostalo i grčevito se borimo za opstanak sustava. U protivnom broj hrvatskih liječnika koji traže bolje uvjete rada, bolju cijenu rada i bolji život izvan granica domovine bit će sve veći i veći, poručuju iz HUBOL-a.

U Sabor upućen Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

Podsjetimo, Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice uputila Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, kako je rekao ministar zdravstva Milan Kujundžić, unaprjeđuje primarna zdravstvena zaštita tako da se redefinira status i pozicija doma zdravlja kao nositelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene