Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduzeta joj licenca

Liječnica opće prakse pacijentima u kartone upisivala - narkotike! Kolege u šoku: "Mnogi su krali te lijekove, ali ovoliko..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Liječnica opće prakse iz Splitsko-dalmatinske županije za više desetaka pacijenata uzrokovala je potencijalni problem upisujući im u kartone, bez potrebe i bez njihova znanja, razne količine ozbiljnih lijekova, mahom iz grupe narkotika.

Točan broj pacijenata kojima u kartonima stoji da im je prepisan narkotik još nije utvrđen i taj će broj biti vrlo teško utvrdili jer je dotična liječnica radila uglavnom kao zamjena na raznim lokacijama, od Splita, Solina pa do otoka Brača. Pacijentima je prepisivala narkotik Oksikodon, iz grupe u kojoj se nalazi i narkomanima omiljeni heroin. Osim njega, pacijentima je u kartone upisivala i lijek Somatropin, poznat i kao hormon rasta.

Liječnica, 47-godišnjakinja, bi nakon izdavanja recepta u ljekarnama osobno preuzimala preparate.

Pročitajte i ovo 25 eura za krvnu plazmu Traži se rješenje Od nje se rade i lijekovi, a sami građani mogli bi je prodavati po 25 eura? Neki upozoravaju: "Moglo bi to narušiti cijele temelje"

Dodatni je problem što bi mnogim pacijentima, preko čijih je kartona činila ove prijestupe, upisani lijekovi mogli stvarati probleme kod izdavanja raznih uvjerenja i zdravstvenih potvrda od strane liječnika opće medicine, piše Slobodna Dalmacija.

Liječnica koja je činila ova kaznena djela i svjesno oštećivala pacijente širom Splitsko-dalmatinske županije šokirala je brojne kolege u tom dijelu Hrvatske. Mnogi od njih kažu kako za ovako bizaran slučaj nisu čuli i nije im jasno što bi ju natjeralo da iz liječničkih voda prijeđe u kriminalne. Kažu kako je bilo slučajeva da zbog ovisništva medicinsko osoblje krade narkotike, ali ne u ovolikim količinama.

Pročitajte i ovo Potrošnja lijekova - 1 Ozbiljan problem Hrvati na njih troše milijune eura i ne shvaćaju dovoljno u kolikoj su opasnosti: "S obzirom na stanje nacije, nisam uopće iznenađen"

U splitskom Domu zdravlja, kažu, pamte je kao osobu koja se nerijetko sukobljavala s pacijentima, ali i kolegama. U jednoj pedijatrijskoj ordinaciji navodno je od pacijenata posuđivala novac, koji im nikad nije vratila. Kako s njezinim radom u Domu zdravlja nisu bili zadovoljni, nije joj produžen ugovor o radu, a kada se to dogodi s obzirom na manjak liječnika na razini države, postaje jasno koliko se dotična liječnica zamjerila svojim djelovanjem. 

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije koje se bavi slučajem pozvalo je pacijente koji se smatraju oštećenima na bilo koji način da im se jave pisano na adresu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije, Domovinskog rata 2, 21 000 Split ili na e-mail adresu: prava.pacijenti@dalmacija.hr. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene