Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Liječnica i sestra osuđene za smrt djevojčice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska komora medicinskih sestara smatra da su liječnica i medicinska sestra križevačke hitne pomoći, koje su jučer nepravomoćno osuđene zbog smrti djevojčice, postale žrtve sustava.

Naime, upravo je sustav medicinsku sestru doveo u situaciju za koju nije osposobljena, kažu u Komori. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liječnica i sestra osuđene za smrt djevojčice Slika nije dostupna Suđenje liječnici i sestri zbog smrti djevojčice

I u Hrvatskoj liječničkoj komori su neugodno iznenađeni takvom presudom te najavljuju pružanje pravne zaštite liječnici.

Općinski sud u Križevcima jučer je nepravomoćno na po godinu i pol zatvora osudio sestru Nevenku Turčinović i liječnicu Dubravku Puljević koje su bile u službi u Hitnoj pomoći 27. listopada 2005. godine, kad je od napadaja astme umrla 11-godišnja Tena Šurina. 

Medicinska sestra i liječnica osuđene su za nepružanje
pravodobne medicinske pomoći jer nisu poslale automobil Hitne pomoći iz Križevaca do sela Raščana na telefonski poziv majke djevojčice, koja je imala težak napadaj astme.

Djevojčica je nakon toga umrla u Općoj bolnici u Koprivnici. Dva poziva majke primila je sestra koja o tome nije obavijestila liječnicu.

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec izjavila je Hini da je medicinska sestra pogriješila jer nije o pozivu majke izvijestila liječnicu i zatražila mišljenje, ali je napomenula da je sustav kriv što je sestra uopće dovedena u situaciju da mora odlučivati o hitnosti nekog zahvata, a za to nije dovoljno školovana.

Predsjednik Liječničke komore Hrvoje Minigo izrazio je pak "neugodno iznenađenje" neprimjerenim publicitetom danim nepravomoćnoj presudi, kao i samom presudom.

Slučaj je već ispitalo Komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor i zaključilo da je "tijek medicinskog zbrinjavanja T. Š. proveden u skladu s pravilima struke i da nije bilo stručne pogreške".

Minigo ističe da takvi događaji izazivaju nepovjerenje pacijenata prema liječnicima te odbijaju mlade ljude od studiranja medicine.

U stručni nadzor slučaja uputit će se uskoro i Povjerenstvo Komore medicinskih sestara jer im je ranije, kako je objasnila Dragica Šimunec, rečeno da je predmet pod sudskom istragom pa treba čekati presudu.

Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, smatra da zlouporabu odgovornog položaja treba sankcionirati. 

Ne sjeća se da je netko od liječnika ili medicinskih sestara, u 34 godine koliko ona radi u zdravstvu, služio zatvorsku kaznu zbog nemara ili pogreške na štetu pacijenta.

"Presudu križevačkog suda ne želim komentirati, ali smatram da svatko kome se dokaže da nije odradio svoj posao kako treba, da je počinio grešku i bio nemaran prema pacijentu, treba biti sankcioniran, a na koji način - o tome odlučuje pravna država", kazala je Abveršek.

Po njezinu mišljenju, u zdravstveni sustav treba uvesti reda, rada i odgovornosti u korist pacijenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene