Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽIVANJE dnevnika Nove TV

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE o 'lex Perković': Evo što građani misle!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danom punopravnog članstva u EU slučaj Lex Perković opterećuje odnose Vlade i potpredsjednice EK Reding. Ona traži hitnu izmjenu zakona i povlačenje odredbe o neizručivanju nakon 2002. godine. Vlada poručuje - sve ćemo izmijeniti, a primjena počinje 15. svibnja, 2014.

Dnevnik NOVE TV donosi istraživanje što građani misle o cijelom slučaju, Vladinu stavu koji brani premijer da europski uhidbeni nalog pokazuje kako svi u EU nisu jednaki.

SPOR S EU – TREBA JOŠ LOBIRATI

Pročitajte i ovo Mislav Bago Skoro dvije godine od smrti "Prvi izbori bez Bage": Tviteraši se prisjetili legendarnog novinara Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV, donosi novi Crobarometar U Dnevniku Nove TV Novi Crobarometar: Jesu li dugi štrajk u pravosuđu i afera s plinom ostavili trag na popularnosti Vlade?

Sada ima malo prostora, ali većina ili 39,7 posto birača misli da se treba pokušati još lobirati za jednakost hrvatskih građana oko primjene uhidbenog naloga. Da nije trebalo ni ulaziti u spor, misli 33 posto birača. A da smo to bolje trebali ispregovarati, misli 19,1 posto birača. Nešto drugo misli 2,8 posto birača, a 4,8 posto birača ne zna.

...ALI SLIJEDE KAZNE

No, sada većina ili 63,2 posto birača misli da dolaze kazne EU, a da ih neće biti misli 33,5 posto birača. Ne zna njih 3,3 posto.

VLADA ŠTITI POJEDINCE

Vlada ovim svojim postupcima, smatra 59 posto birača, štiti pojedince, a 33,2 posto birača smatra da želi zaštititi sve pa i branitelje. Ne zna 7,8 posto birača.

>> EKSKLUZIVNO: Evo što građani misle o ćirilici u Vukovaru

VEĆINI NEPRIHVATLJIVA NEJEDNAKOST OKO EU UHIDBENOG NALOGA

Većini birača neprihvatljivo je da se europski uhidbeni nalog primjenjuje različito od zemlje do zemlje, a isto tako misli 77,2 posto birača, dok 15,7 posto birača misli da je to prihvatljivo. Ne zna 7,3 posto birača.

TKO JE U PRAVU - EU ILI HRVATSKA?
No, na kraju o ovom pitanju za većinu nema spora. EU je, smatra 47,3 posto birača, u pravu, a da je Hrvatska u pravu, misli 38,8 posto birača. Ne zna njih 13,9 posto.

VEĆINA NE ZNA I NE RAZUMIJE LEX PERKOVIĆ

43,9 posto građana ili ne zna ili ne razumije o čemu se radi u slučaju Lex Perković. Da zna sve o tome, kaže pak 24,4 posto birača, a da osjeća da zna, misli 29,7 posto birača. Ne zna njih 2 posto.


...A ŠTO ZAPRAVO ZANIMA GRAĐANE?

A kada se građanima ponudi da kažu što je njima važno da Vlada rješava, na prvom je mjestu poticanje gospodarstva i to traži 58,3 posto birača. Potom borba protiv korupcije u državnim institucijama i to traži 52,3 posto birača. Zatim poboljšanje zdravstvene zaštite, što misli 42 posto birača. Tek onda je dvojezičnost u Vukovaru, ali s bitno manjim interesom jer to prioritetom smatra 26,7 posto birača. Smanjivanje zaduživanja prioritetom smatra 23,6 posto birača, a isti postotak birača misli da je prioritet i borba protiv sive ekonomije. Manjak u proračunu je prioritet za 16,4 posto birača, a da se poboljša stane u pravosuđu, važnim smatra 16 posto birača. Spor oko Lex Perković važnim smatra 11,7 posto birača. A jednakopravnost unutar EU važnim smatra 10 posto birača. Nešto drugo misli 6,3 posto birača, a ne zna 5 posto birača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene