Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni zakon

Lex Perković: Bruxelles će kazniti Hrvatsku već idući tjedan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku možda već idući tjedan čeka kazna zob takozvanog Lex Perković zakona, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na anonimnog visokog dužnosnika EK.

Europska komisija će vjerojatno idućeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog spora oko zakona o izručenju, koji je narušio prve mjesece članstva u Uniji bivše jugoslavenske republike i mogao bi ugroziti pomoć EU-a za unaprijeđenje nadzora granica, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lex Perković' Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom Slika nije dostupna Tema dana Tko je odgovoran za uvođenje sankcija Hrvatskoj?

>> Izmijenjeni 'lex Perković' već idućeg tjedna na Vladi

Ulazak Hrvatske u EU u srpnju proslavljen je i kao oporavak od godina rata tijekom krvavog sloma Jugoslavije, no Hrvatska se brzo našla u nesuglasju sa svojim novim kolegama zbog izmjena njenih zakona o izručenju, donesenih samo nekoliko dana prije pristupanja skupini, a koji su, ističe Reuters, osigurali zaštitu veterana hrvatskog rata za neovisnost 1991-1995 od istraga drugdje u EU-u.

Kršenje i proračunskih pravila

Oporbeni HDZ, optužio je lijevu hrvatsku vladu da ne poštuje propise EU-a kako bi zaštitila bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića. Hrvatska će vjerojatno ove godine prekršiti i proračunska pravila EU-a zahvaljujući recesiji koja se produžila.

Očekuje se da Europska komisija uporabi članak iz pristupnog ugovora Hrvatske, koji joj omogućuje da provede kaznene mjere ako se prekrše pravila EU-a, takozvani zaštitni članak 39 ugovora o pristupanju. 'Strpljenje je isteklo. Vjerojatno ćemo pokrenuti zaštitni članak', rekao je jedan visoki dužnosnik Komisije Reutersu pod uvjetom da ostane neimenovan. On je rekao da će se to vjerojatno dogoditi na redovnom sastanku povjerenika EU-a idućeg tjedna.

Obećanja su nedovoljna

Vlada u Zagrebu je nastojeći izbjeći sankcije prošlog mjeseca obećala da će u potpunosti primijeniti europska pravila. No Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe, u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću od 4. rujna rekla je kako obećanje da će iduće godine promijeniti način provedbe europskog uhidbenog naloga nije dovoljno.

Ona je rekla da bi nepoštivanje pravila moglo dovesti do odgode pristupanja Hrvatske zoni Schengena, što je Vlada odredila kao jedan od svojih prioriteta. Dvoje diplomata su Reutersu rekli da bi u ovom slučaju Komisija mogla iskoristiti sredstva namijenjena Hrvatskoj za poboljšanje nadzora granica u okviru pripreme za ulazak u Schengen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene