Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmijene zakona

Izmijenjeni 'lex Perković' već idućeg tjedna na Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da bi već idućeg tjedna moglo na Vladu uputiti izmijenjeni zakon prema kojem bi se od 15. srpnja iduće godine ukinulo ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u posljednjem pismu potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding naveo da Republika Hrvatska, ne samo da izvršava Europski uhidbeni nalog, već je preuzela obvezu uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, podsjetio je izvor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Ukidanje sankcija VIDEO Viviane Reding konačno zadovoljna

>> Analiza Ivane Petrović: Ustavne promjene nemaju smisla, evo i zašto!

Dodao je pritom da je jasno definiran vremenski redoslijed u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Hrvatskom saboru i stupiti na snagu te da će se Hrvatska tih rokova pridržavati.

U ranijem pismu Viviane Reding od 2. rujna, Miljenić je naveo da će Ministarstvo pravosuđa u roku od dva tjedna uputiti izmjenu zakona u zakonodavnu proceduru. Naveo je kako se očekuje da će izmjene zakona biti donesene početkom jesenskog zasjedanja Sabora i da će stupiti na snagu 15. srpnja iduće godine.

Hrvatska je nekoliko dana prije pristupanja EU-u donijela zakon o pravosudnoj suradnji čiji je europski uhidbeni nalog sastavni dio, a koji ograničava njegovu primjenu na zločine počinjene nakon 2002. Povjerenica Reding je koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti.

Najavljene izmjene zakona ni danas nije želio komentirati Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske, a kasnije u hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, zbog kojega je zakon o neprimjenjivanju uhidbenog naloga na nedjela počinjena prije 2002. nazvan 'Lex Perković'.

'Sve dok se ne utvrdi konačni zakonski okvir nećemo istupati jer moramo znati pravila igre da bi se upustili u utakmicu', kazao je Nobilo. Dodao je i da su za Perkovićev slučaj važne i najavljene ustavne promjene o nezastarijevanju politički motiviranih zločina. 'Dok se sve najavljene promjene ne naprave na potezu su Vlada i Sabor, a ne mi', zaključio je Nobilo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene