Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djelatnici zavoda za patologiju Kliničke bolnice Split posljednjih dana bave se neobičnim poslom, vade leševe iz hladnjaka i zamjenjuju drugim i tako svaka dva sata. Razlog je - nedostatak hladnjaka za pohranjivanje leševa.


Oprema splitske patologije stara je gotovo trideset godina i nema odgovarajući sustav hlađenja. Dodatni su problem i visoke temperature koje ubrzavaju proces raspadanja tijela.

Vezani članci Hladnjaci i vlasnici Fotografirala hladnjake i njihove vlasnike, uviđate li kakvu povezanost? Slika nije dostupna Naše gore list: Ravnatelj bolnice u Rovinju jedini na svijetu dva puta dobio prestižno priznanje

'Ako su zauzeti svi hladnjaci, mrtvo se tijelo drži na kolicima, što je zimi donekle izvedivo, no ljeti nije preporučljivo zbog velikih vrućina koje utječu na brži razvoj truležnih promjena', pojašnjava za Slobodnu Dalmaciju patologinja i sudska vještakinja Marija Definis-Gojanović.

Zato su liječnici prisiljeni naizmjenice mijenjati leševe u hladnjacima.

Na Odjelu patologije ima mjesta za pohranjivanje trinaest tijela; pet mjesta ima u rashladnoj komori, a osam u takozvanim ladičarima.

Najveći je problem vikendom kad je povećan broj smrtnih slučajeva.

Navodno novac za kupnju novih hladnjaka već postoji, ali nije poznato kada će oni biti kupljeni i montirani. 

' Upoznati smo s problemom na Patologiji i prikupili 800 tisuća kuna za kupnju novih hladnjaka. Šef Odjela, dr. Šimun Anđelinović upozorio nas je kako će nam gotovo još toliko novca trebati za ugradnju tih uređaja. Cijela investicija je zapela jer Ravnateljstvo nije bilo upoznato s podacima o pravim troškovima', izjavio je za Slobodnu Dujomir Marasović, ravnatelj splitske bolnice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju