Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klub zastupnika Hrvatskih laburista danas je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.


Klub zastupnika Hrvatskih laburista danas je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika po kojima bi se i mirovina predsjednika Republike trebala regulirati općim mirovinskim propisima jer, kako je istaknuo predsjednik laburista Dragutin Lesar, i kod te mirovine treba vrijediti načelo društvene pravednosti.

'Niti jedna povlaštena mirovina ne smije biti isplaćivana iz sredstava mirovinskog osiguranja', rekao je Lesar na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru.

>>Što mislite o neukidanju povlaštene mirovine predsjedniku RH?

Vezani članci Koronavirus - 2 Koronavirusom zaražen službenik EU-a u Bruxellesu, jedan još čeka rezultate Zoran Zaev (Foto: AFP) Izvanredni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji: Glavni uzrok blokada otvaranja pregovora o ulasku u Europsku uniju

Dodao je kako prijedlozi koji su do sada dolazili iz vlade ukazuju na to da 'ni ova vlada nije spremna krenuti u raspravu o tome da 13 kategorija povlaštenih mirovina ne može biti isplaćivano iz sredstava redovnog mirovinskog osiguranja'.

>>Vlada ispunila obećanje: Ukidaju se povlaštene mirovine!

Komentirajući vladin prijedlog o ukidanju povlaštenih mirovina, o kojem će sutra raspravljati saborski zastupnici, Lesar je rekao da je trebalo šest godina da 'vladajuća većina u Saboru napiše otprilike isti prijedlog zakona kojeg je on predlagao još 2006. godine'.

Osvrnuo se i na slab odaziv na nedjeljnom referendumu (43,5 posto), pitajući se zašto prije referenduma nitko nije htio raspravljati o mogućem slabom odazivu te zašto su o tome svi analitičari, pa i dio političara, progovorili tek u nedjelju nakon zatvaranja birališta.

>>Što je razlog malom odazivu na referendum?

Dodao je da je sada vidljivo kako bi njihov prijedlog o održavanju referenduma 12. veljače, odnosno tri tjedna kasnije, 'bio koristan u tome da se mobilizira veći dio biračkog tijela'. (Hina)