Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje povjerenja u institucije

Vlada ispunila obećanje: Ukidaju se povlaštene mirovine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o ukidanju povlaštenih mirovina saborskim zastupnicima, članovima Vlade, sucima Ustavnog i Vrhovnog suda i državnom revizoru.

Povlaštene mirovine ukinute su za sve kategorije. Donesen je zaključak da po novom mirovina neće smjeti iznositi preko 8 872 kune. Do sada su saborski zastupnici, članovi Vlade, suci Ustavnog i Vrhovnog suda i glavni državni revizor mogli ostvarivati pravo na mirovinu po znatno povoljnijim uvjetima te nakon toga, imati mirovinu i dvostruko veću od trenutno najveće propisane.

Pročitajte i ovo Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 1 Ugovore dodijelila Vlada Gradit će se domovi za starije, no problem su mirovine: "Premale su, uvijek se pred izbore nešto radi, ali to je jako malo" Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 2 zahtjevi umirovljenika Ministar Piletić: "Povećali smo najniže mirovine, idemo u izmjenu zakona za drugi stup"

Ukidanje povlaštenih mirovina bilo je jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije. Proračunske uštede su male, kazao je MIlanović, ali radi se o 'kamenčiću u cipeli' koji je smetao većini ljudi. Vjerovao sam da su svi to obećanje shvatili ozbiljno, ali izgleda da neki nisu, rekao je Milanović naglasivši kako Vlada treba ojačati povjerenje u hrvatske institucije kao što su mirovinski stupovi i mirovinska štednja.

>> Vlada RH započinje 'češljanje' ministarstava i javnih poduzeća

Nedavno se sedam zastupnika Hrvatskog sabora umirovilo na jedan dan kako bi stekli pravo na povlaštenu mirovinu i kako ne bi bili na dohvatu današnjoj izmjeni Zakona. Među njima je i aktualni saborski zastupnik Vladimir Šeks koji u tome ne vidi ništa sporno, nemoralno ili nepošteno.  Tvrdi kako ima 42 godine staža i kako je mirovinu od 12 500 kuna zaradio poštenim političkim angažmanom.

Zahtjev za povlaštenom mirovinom podnio je i IDS-ov zastupnik Damir Kajin jer smatra da je to zaslužio dugogodišnjim radom i angažmanom u Saboru. 'Nastojat ću to učiniti i ne znam nikoga tko na mojem mjestu to ne bi učinio', rekao je Damir Kajin.

Zahtjev za umirovljenjem na samo jedan dan podnijeli su HDZ-ovi zastupnici  Ana Lovrin, Ivanka Roksandić, Stjepan Milinković, HDSSB-ov Boro Grubišić, te zastupnici manjina Furio Radin i Deneš Šoja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene