Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravo je u Hrvatskom saboru, 30. svibnja 1990. počelo stvaranje današnje, neovisne i samostalne, moderne i demokratske hrvatske države, istaknuo je predsjednik Sabora Josip Leko na proslavi Dana Hrvatskog sabora.


Uspostavu prvog višestranačkog i demoratski izabranog Sabora, zajedno s prvim višestranačkim izborima i referendumom o neovisnosti, predsjednik Sabora Josip Leko je istaknuo kao 'jedan od prijelomnih dana koji su označili prekretnicu u dugoj hrvatskoj povijest'.

'Ti dani i danas određuju hrvatsku državu i društvo, a Dan Hrvatskog Sabora potiče nas na ono čemu svi moramo stremiti - borbi za opće dobro', izjavio je Leko na svečanosti pred političkim, javnim i vjerskim uglednicima.

Vezani članci Koronakarta 2. prosinca 2021. Pogledajte novu koronakartu: Crveni se cijela Europa, Hrvatska već tjednima u tamnocrvenom Katarina Peović, Andrej Plenković, Karolina Vidović Krišto Paljba po Plenkoviću: "Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim", "Ponašate se kao Sanader"

>>Josip Leko: Sabor odigrao najznačajniju ulogu za Hrvatsku budućnost i sadašnjost

Podsjetio je na događaje koji su uslijedili nakon 30. svibnja 1990. i uspostave prvog višestranačkog Sabora - oružanu pobunu dijela stanovništva potpomognutu tzv. JNA, velikosrpsku agresiju i okupaciju dijelova hrvatskog teritorija, strahovita razaranja.

'Sve to, ne samo da nije slomilo volju hrvatskih građana da žive u slobodi, nego su ju, naprotiv, učvrstili kao nikad prije, rekao je predsjednik Sabora.

'Bili su to, podsjeća, dani krvi i suza, ali još više dani zajedništva i odlučnosti, dani istinskog domoljublja kada su sve prodemokratske snage, bez obzira na vjersku, političku ili nacionalnu orijentaciju, bile ujedinjene u obrani i oslobađanju zemlje', podsjetio je predsjednik hrvatskog parlamenta.

>>Sabor: Od 1.srpnja potpore odobrava Europska komisija

Podsjetio je i kako je upravo Sabor svojim aktima - Ustavom iz prosinca 1990., te odluka iz lipnja i listopada 1991. godine omogućio konačni iskorak u hrvatsku samostalnost i neovisnost. Naglasio je veliku ulogu branitelja u obrani i stvaranju države,njihovu hrabrost.

'U Saboru smo gradili demokratsku državu, a njezinu slobodu - kao i parlamentarnu demokraciju - dugujemo ipak najviše hrvatskim braniteljima, rekao je Leko.

>>Ovako će se proslaviti ulazak Hrvatske u EU!

Sabor je donio Deklaraciju o Domovinskom ratu, koja poziva na zaštitu temeljnih vrijednosti i dostojanstva toga rata. Borba za zaštitu i očuvanje legitimiteta obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata trajala je dugo, podsjetio je Leko izražavajući posebno zadovoljstvo lanjskom oslobađajućom presudom Haaškog suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

'Skoro članstvo u Europskoj uniji, pred parlament stavlja nove političke izazove. Hrvatska želi biti vjerodostojna članica te će i nakon ulaska u Uniju nastaviti razvijati pravno-gospodarski sustav u cilju napretka i poboljšanja životnog standarda ljudi', rekao je Leko.

Zaključno je rekao kako je 'dužnost svih u Saboru da, zajedno s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu, čuvamo i štitimo naše nacionalne interese, vrijednosti i dobra', poručio je predsjednik Sabora Josip Leko.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju