Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Disonantni tonovi oko ustava

Leko Šeksu: Opa, počeli su lagani pritisci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska radna skupina za ustavne promjene ni na trosatnom sastanku nije usuglasila pitanja prava glasovanja dijaspore i manjina, načina na koji će se provoditi referendumi te trajanja obveznog obrazovanja.

Primjedbu voditelja skupine Vladimira Šeksa da bi ustavne promjene valjalo privesti kraju zbog zatvaranja određenih pregovaračkih poglavlja, predstavnici oporbe i Milorad Pupovac protumačili su kao svojevrstan pritisak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako mogu glasati teže bolesne i nepokretne te osobe s invaliditetom? Izbori, ilustracija Mala škola izbora Znate li kako se glasovi na izborima preračunavaju u mandate?

'Opa, počeli su lagani pritisci, vidim', komentirao je Josip Leko Šeksovu opasku da valja imati u vidu činjenicu da je Nizozemska povukla blokadu s pregovaračkog poglavlja Pravosuđe, za koje je mjerilo uvođenje europskog uhidbenog naloga, za koji su, pak, nužne ustavne promjene.

'Nisam znao da su tako tankoćutni da im upozorenje o ukidanju blokade može stvoriti pritisak', kazao je Šeks novinarima nakon sjednice, na kojoj su se HDZ-ovci založili da se pitanje glasovanja dijaspore ne rješava kroz Ustav, nego kroz zakone.

HDZ bi glasovanje dijaspore rješavao kroz zakone

Oporba je i na današnjoj sjednici ostala pri ideji da bi pitanje glasovanja dijaspore trebalo riješiti kroz bilateralne sporazume, a takvom je rješenju sklon i Pupovac, no Šeks je uzvratio kako je to HDZ-u neprihvatljivo, jer bi sporazume trebalo sklopiti s prevelikim brojem zemalja.

HDZ-ovci smatraju da ne treba mijenjati ustavnu odredbu koja regulira opće biračko pravo, nego da pitanje glasovanja dijaspore treba rješavati kroz zakone.

Neven Mimica ustvrdio je, među ostalim, da SDP a priori ne odbacuje prijedlog fiksne kvotu za dijasporu, ali da se o tome može govoriti samo u okviru cjelovitog rješavanja problema vezanih uz izborne nepravilnosti u dijaspori.

Neprihvatljivim smatra istodobno davanje dodatnog prava glasa manjinama i ograničavanje prava glasa dijaspori. 'Dovodimo u neravnotežu pravo glasovanja manjina i dijaspore', ocijenio je Mimica, koji smatra da bi ustavna rješenja trebalo promatrati kao cjelinu.

'Visok stupanj suglasnosti oko nesuglasnosti'

Predstavnici oporbe žalili su se i da ne znaju što šefovi stranaka misle o njihovim prijedlozima.

Šeks ih je, međutim, podsjetio da je većina njih bila na sastancima u vladi, a na primjedbu Gorana Beusa Richembergha da radna skupina nije raspravila HDZ-ov prijedlog dopisnog glasovanja za dijasporu, odgovorio je da su takav prijedlog oporbeni čelnici odbacili u startu te da nisu htjeli ni saslušati njegovu argumentaciju. Ustvrdio je i da su predsjednici SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Radimir Čačić pri samom spominjanju dopisnog glasovanja kazali kako moraju na toalet.

'Postigli smo vrlo visok stupanj suglasnosti oko toga da nema suglasnosti', zaključio je Šeks na kraju rasprave, predlažući da se predsjednike stranaka obavijesti da radna skupina nije uspjela usuglasiti pitanja glasovanja manjina i dijaspore, način provođenja referenduma i trajanje obveznog obrazovanja.

'Ne želim skupinu izgubiti u besplodnim raspravama'

Pupovca je, međutim, zasmetalo što je Šeks među neriješena pitanja svrstao i pitanje glasovanja nacionalnih manjina, iako je vladajuća koalicija dogovorila način na koji će se manjincima, uz opće, dati dodatno biračko pravo.

Beus Richembergh nezadovoljan je, pak, Šeksovom idejom da se predsjednicima stranaka pošalje zapisnik svih 25 sati rada skupine, a zatražio je da skupina raspravi i pitanja koja nisu ni u jednom prijedlogu ustavnih promjena, a predlažu ih nevladine udruge.

'Ova radna skupina neće se pretvoriti u trakavicu u kojoj će se stalno otvarati nova pitanja, bez ikakvih zaključaka', uzvratio mu je Šeks. 'Ende', zaključio je Šeks sjednicu, unatoč negodovanju kolega, a novinarima je objasnio da ne želi da se radna skupina 'izgubi u besplodnim raspravama'.

Unatoč razmimoilaženju, Šeks je uvjeren da su stvorene pretpostavke za ustavne promjene u drugoj polovici ožujka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene