Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Sabora Josip Leko smatra da, premda svatko ima pravo na kritiku i iznošenje svojih gledišta, politički komentari generala u doba mira poprimaju druge konotacije od uobičajenih.


Ne bih volio da generali presuđuju o političkim opcijama, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko osvrćući se na kritike umirovljenih generala udruženih u Hrvatski generalski zbor na račun aktualne vlasti.

Vezani članci Andrej Plenković s predstavnicima HGZ-a Plenković se sastao s generalima. Novi vođa HGZ-a jasno poručio koji su njihovi interesi Marinko Krešić Hrvatski generalski zbor ima novog predsjednika: "Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana"

"U demokratskom društvu i zemlji svatko ima pravo na svoje viđenje, svoju kritiku i s tog aspekta nema nikakvih problema. Problem nastaje kada se javlja udruga generala, u toj situaciji konotacija je sasvim druga. Ne bih volio da generali presuđuju o političkim opcijama", rekao je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

>> Josipović: Ono što se govorilo jasno su deklarirani politički ciljevi

Na tvrdnje generala kako se imaju pravo očitovati o svim pitanjima u Hrvatskoj jer su je branili, odgovorio je kako u obrani države vrijede pravila koja se odnose na ratno stanje i vojsku, a da u demokraciji i demokratskim zemljama vrijede druga pravila. "Prema tome, svaka kritika je legitimna i demokratska, ali procjenjivanje tko je u pravu sa stajališta generalske udruge ili zbora zvuči loše, nedemokratski", kazao je Leko.

Upitan misli li da iza te generalske inicijative stoji "rukopis" neke stranke kao politički pritisak, odgovorio je kako nije opterećen urotama i zavjerama jer za njima, istaknuo je, nema potrebe u demokratskom i otvorenom sustavu u kojemu se sve koji imaju što reći, posebno one konstruktivne, poziva da to i kažu.

"Ako je riječ o potpori nekoj stranci, onda je slaba ta stranka koja treba manipulirati i koristiti ili motivirati generalski zbor. Pa valjda treba građane motivirati i njima se obraćati, a ne zboru generala", poručio je.

'Produljenje radnog vijeka na 67 godina je legitimno'

Inicijativu MMF-a o potrebi produljenja radnog vijeka na 67 godina Leko smatra legitimnom, posebno u slučaju Hrvatske koja ima gotovo 380 tisuća nezaposlenih koji traže posao i ne mogu ga naći, a njezino je društvo sve starije.

"No, dok Hrvatska ne počne u gospodarstvu imati rast i otvarati nova radna mjesta, a i nije direktiva EU da se to odmah uvede, ne vjerujem da ćemo to uvesti tako brzo, barem ne negdje do 2017., 2018. ili 2020. godine", kazao je predsjednik Sabora.

Pozdravio je odluku predsjednika države Ive Josipovića da se izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu održe odvojeno od lokalnih izbora, čime se Hrvatska, rekao je, pokazala kao ozbiljna i vjerodostojna zemlja koja svojim građanima želi približiti europske teme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju