Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski dan sjećanja

Leko: Ne manipulirati žrtvama totalitarnih režima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima uputio je hrvatskim građanima poruku.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko uputio je danas građanima poruku povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima istaknuvši da odgovoran, dostojanstven i nepristran odnos prema žrtvama tih režima znači da se moraju utvrditi i dosljedno raščistiti sve povijesne činjenice kako bi se otklonila mogućnost manipulacije žrtvama.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

>> Leko: Uvjeren sam da će Sabor zasjedati i preko ljeta

'Obilježavanjem 23. kolovoza kao Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, na što je 2009. godine potaknuo Europski parlament Rezolucijom o europskoj savjesti i totalitarizmu, građani Europske unije se na simbolični način odužuju žrtvama kao i borcima protiv totalitarnih i nedemokratskih režima.'

'Na prošlogodišnju odluku da se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i u Hrvatskoj obilježava kao spomendan, Hrvatski je sabor dodatno potaknulo kontinuirano, nedvosmisleno i jasno izražavanje poštovanja hrvatskih građana prema žrtvama kako nacizma i fašizma tako i komunizma', stoji u Lekinoj poruci.

'Zločini i strašne posljedice koje su ove tri totalitarne ideologije 20. stoljeća ostavile za sobom na cijelom europskom kontinentu pozivaju nas na odgovoran, dostojanstven i nepristran odnos prema svim žrtvama spomenutih nedemokratskih i neslobodnih režima. To znači da se moraju utvrditi i dosljedno raščistiti sve povijesne činjenice kako bi se otklonila svaka daljnja mogućnost manipulacije žrtvama. Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima mora biti čist od svake ideološke, naročito dnevnopolitičke obojenosti. U njegovom središtu moraju biti same žrtve i njihove patnje koje su milijunima njihovih suvremenika udahnuli hrabrost da ustanu protiv ugnjetavačkih režima i izbore se za život u slobodi', poručio je Leko.

Ujedinjeni u komemoracijama svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima koje su, bezimene i svedene tek na puki broj, bile pogubljene u koncentracijskim logorima, jamama i na drugim stratištima, ističe Leko, ispravljamo povijesne nepravde osudom svih zločina protiv čovječnosti, promičemo demokratske vrijednosti ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i razumijevanja te poštivanja ljudskih prava.

Predsjednik Sabora naglašava kako je to važan zalog miru, slobodi i demokratskim vrijednostima na kojima želimo i dalje graditi našu zajedničku europsku budućnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene