Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sabor ispunio svoju ustavnu obvezu'

Leko: Uvjeren sam da će Sabor zasjedati i preko ljeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvjeren sam da će ovo ljeto biti potrebe za zasjedanjem Sabora, izjavio je Leko, no nije mogao precizirati razloge zbog kojih bi se zastupnici morali okupiti na izvanrednom zasjedanju.

'Kad bih znao koji su razlozi zasjedanja, onda bih vam rekao koje će biti teme i kada će biti. Ne znam, pretpostavljam da je situacija vezana za rad Europske unije i naših predstavnika u Europskoj uniji', rekao je Leko, na konferenciji za novinare nakon završetka ljetnog zasjedanja Sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije Leko: Josipovićeva najava ne šteti SDP-u Slika nije dostupna Bolna realnost VIDEO Kamere zabilježile dramatičan trenutak u Saboru

>> Kosor: Ljetnu stanku treba skratiti na mjesec dana

Podsjetio je da je u Vilniusu upravo u tijeku zasjedanje jednog ministarskog savjeta te zaključio da bi se nakon takvih sastanaka mogla pojaviti potreba za dodatno usklađivanje hrvatskih propisa s europskima. Leko je time komentirao inicijativu nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se ljetna saborska stanka skrati na mjesec dana.

Nitko ne trpi

'Ustavni rok ljetne stanke je više instruktivan. Ako postoji potreba, predviđena je procedura da Sabor zasjeda i u tom periodu', rekao je Leko. Naglasio je, međutim, da je Sabor ove godine u potpunosti ispunio svoju ustavnu ulogu te da zbog duljine rada parlamenta ne trpe ni Vlada ni građani.

Kosor je danas ponovno aktualizirala i pitanje novčanog kažnjavanja zastupnika koji neredovito dolaze na sjednice, predloživši da se zastupničke plaće podijele na fiksni i varijabilni dio te da varijabilni ovisi o dolascima na sjednice.

'Ostajem pri stavu da je najvažnija odgovornost zastupnika ona prema biračima', komentirao je Leko, koji je uvjeren da novčano kažnjavanje zastupnika ne bi dalo rezultata. Istaknuo je i da je za promjene u plaćama zastupnika nužan konsenzus svih parlamentarnih stranaka.

Stvar dogovora

Na kritike zastupnika da je SDP-ova inicijativa ustavnih promjena kojima bi se onemogućila zastara politički motiviranih ubojstava Odboru za Ustav poslana mimo uobičajene procedure, odnosno da nije poslana svim zastupnicima, Leko je odgovorio da je inicijativa, koliko se sjeća, poslana svima.

'I ja sam potpisao tu inicijativu i ona je, koliko se sjećam, poslana svima, a kada je predsjednik Odbora sazvao sjednicu, o tome ne mogu govoriti', rekao je Leko. Na pitanje je li nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava moguće riješiti mimo promjena Ustava, odgovorio je da je to stvar dogovora.

'Kod politički motiviranih ubojstava važno je slijediti temeljni princip, koji u Hrvatskoj vrijedi u posljednjih 20 godina, da zločini moraju biti procesuirani i dobiti pravorijek na sudu. Kako doći do toga, stvar je dogovora i odlučivanja u institucijama, prije svega u Saboru', rekao je Leko.

Zamoljen da komentira ideje da se Ustavom propiše izbor predsjednika Republike Hrvatske u Saboru, Leko je rekao kako takve inicijative ne može komentirati dok ih ne vidi. Dodao je, međutim, da misli kako je Ustav vrlo dobro izbalansirao odnose između različitih grana vlasti i najviših institucija te da je 'drugo pitanje koliko se te institucije međusobno dogovaraju i razgovaraju'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene