Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvodnevni posjet

Leko i Ljubić o otvorenim, ali nespornim pitanjima Hrvatske i BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i njegov bosanskohercegovački kolega po dužnosti Božo Ljubić dogovorili su u Zagrebu osnutak radnih tijela za rješavanje niza otvorenih, ali nespornih pitanja, između dviju susjednih zemalja.

Članovi kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Ljubić te prvi i drugi zamjenik Denis Bećirević i Milorad Živković počeli su  dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj gdje ih treba primiti predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Imamo jako puno neriješenih, ali nespornih pitanja' i dogovorili smo se da ćemo ih i rješavati od lakših prema težima, rekao je Leko u izjavi nakon sastanka.  Skorašnjim ulaskom u Europsku uniju Hrvatska izlazi iz CEFTA-e i gubi dio tržišta te je sada važno pitanje zadržati postojeću razinu vanjskotrgovinskih odnosa, rekao je Ljubić.

To se ponajprije tiče izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda i zato je 'važno zajedničkim naporima uspostaviti dva granična prijelaza' dogovorena u tu svrhu, rekao je Ljubić.

>>
Šarović: BiH i Hrvatska ne vode mliječni rat

Osim izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda druga su važna pitanja izvoz preko luke Ploče za BiH i prolaz kroz područje Neuma što je pak izuzetno važno za Hrvatsku i EU, zatim izgradnja autoputa koridora Vc te izgradnja dva mosta na rijeci Savi.

Današnji sastanak bio je prigoda za dogovor o osnutku tijela koja će pomoći lakšem i bržem rješavanju otvorenih pitanja i 'dogovorili smo se da suradnja bude na razini radnih tijela i nadam se da će se neka od njih sastati do ulaska RH u EU', rekao je Leko.

Zajednički strateški cilj RH i BiH je stabilizacija čitave regije, kazao je Ljubić te objasnio kako nije tajna da je BiH suočena s nizom unatrnjih problema baštinjenih od Daytonskog mirovnog sporazuma kojemu je i Hrvatska potpisnica.

'U tom je kontekstu interes RH, pa i posebna odgovornost da pomogne procesima kao zemlja koja je potpisnica Daytona i činjenice da u BiH živi hrvatski narod. Tu Hrvatska ima posebnu ulogu, ali i poseban interes da se BiH izgrađuje kao funkcionalna i stabilna država', drži Ljubić, koji je izrazio želju da RH koja 1. srpnja ulazi u EU postane BiH 'neformalni mentor i zagovornik BiH u EU i u procesima eurointegracija'.

Leko je primio poziv kolega da službeno posjeti BiH, što će učiniti sa zadovoljstvom, ali nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dakle nakon 1. srpnja.

Na sastanku je bosankohercegovačka strana potaknula i zamisao bratimljenja i partnerstva susjednih županija RH i BiH.(Hina)

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Slika nije dostupna Granični prijelaz Zadovoljan sastankom: Lagumdžija zahvalio Pusić i Hrvatskoj!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene