Osim sve učestalijih računalnih prijevara, u osječkom prigradskom naselju Josipovac - lažni svećenik pokušao je blagosloviti obitelji i kuće. Kako je to izgledalo i je li uspio u svom naumu, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Galerija Blagoslov doma - 1 Blagoslov doma - 2 Blagoslov doma - 3 +0 Blagoslov doma - 4

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić bila je u ulici u kojoj je lažni svećenik pokušao prevariti ljude predstavljajući se kao svećenik prilikom blagoslova obitelji i kuća.

Prema izjavi jednog roditelja, dok je maloljetni sin bio sam kod kuće, pozvonila je muška osoba obučena kao svećenik i rekla da skuplja donacije za bolesnu djecu. Na to je sin uzeo 50 kuna i dao čovjeku, a ovaj mu je zauzvrat ostavio svetu sličicu.

Nakon što je dječak ispričao roditeljima što se dogodilo, oni su se obratili župi. No, nije njihov sin bio jedina žrtva - ipak drugi vjernici lažni blagoslov odmah su prepoznali.

Ivica Rebić, župnik Župe sv. Luke Josipovac kaže kako je reagirao i s oltara obavijestio vjernike da oni to ne čine.

"Idemo u blagoslov naravno, ali ne prikupljamo nikakve donacije posebne vrste, ne radimo nešto što nije redovito", pojasnio je Rebić.

Županik ističe i da ovo nije prvi put:

"Nije to baš ni neobično, nije ni prvi slučaj. Ali u svakom slučaju mi smo naše vjernike obavijestili putem letka kad ide blagoslov. Možda je to netko iskoristio. Pročitao taj letak pa htio iskoristiti", pretpostavlja Rebić i dodaje kako se u ovako teškoj situaciji ljudi vjerojatno snalaze i domišljaju.

S obzirom na to da je lažni svećenik brzo otkriven, vjernici iz tog kraja nisu upoznati s pokušajem prijevare.

Često blagoslov obavljaju i župnici iz drugih župa, pa treba biti na oprezu. Ovaj slučaj nije prijavljen policiji.

Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave Osječko-baranjske županije kaže kako do sada još nisu zaprimili takvu prijavu, ali ističe i da ne zaprimaju prijave samo od oštećenih osoba nego do informacija dolaze i putem medija.

Policija, ilustracija Uhićen prevarant: Predstavio se kao policajac i nagovorio stariju ženu da mu preda svu ušteđevinu iz banke

Policijski očevid, ilustracija Šibenska policija uhitila dobro uigranu grupu: Iskorištavali stare, bolesne i nemoćne žrtve, domogli se 185 tisuća eura

"Onako kako ste nas vi prije dva sata nazvali i priopćili nam da postoji takva prevara na području Josipovca -Višnjevca. Mi smo u ovom trenutku uputili policijsku ophodnju da izvidi situaciju na terenu", potvrdio je Kon.

A tko se odluči na ovakav potez, neka ima na umu da je kazna za prijevaru zatvor u trajanju od 6 mjeseci do 8 godina. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju