Tijekom dana smanjio se broj prosvjednika i traktora na punktovima u cijeloj zemlji, a od najavljenog kretanja traktorima na Zagreb, čini se, neće biti ništa.


Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo izjavio je kako, nakon 'isteka ultimatuma' premijeru Zoranu Milanoviću da se do 18 sati očituje od zahtjevu seljačkih udruga za sastankom, nema dojava da su se slavonski seljaci-prosvjednici uputili traktorima prema Zagrebu.

Laslo je kazao da mu se za sada nitko nije javio s informacijom o odlasku traktora prema Zagrebu; a s obzirom na financijsku situaciju, u kojoj se seljaci nalaze, i činjenicu da bi takav put bio veliki trošak, nema velikih mogućnosti za značajniji odlazak seljaka s ovoga područja prema Zagrebu, dodao je.

Ocijenio je kako bi takav prosvjed eventualno mogli organizirati poljoprivrednci s područja koja su bliže Zagrebu, poput onih iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke ili Zagrebačke županije.

Laslo je izvijestio i da se dio seljaka s traktorima već povukao s đakovačke obilaznice, a desetak traktora se nalazi uz prometnicu.

Vezani članci 15. Obrtnički ulični sajam u Varaždinu - 3 Milanović obrtnicima: "Želim da brzo dođe dan kada više nećete imati razloga odlaziti preko granice" Slika nije dostupna Seljaci predali zahtjeve: 'Izgubili smo bitke, ali ćemo rat ipak dobiti'

>> Sve manje prosvjednika, za sada bez najavljenog kretanja prema Zagrebu

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje smatra kako se među seljake-prosvjednike uvukla nervoza, pa i strah zbog najavljenih kazni za blokadu prometnica, zbog čega se jedan dio traktora već povukao s prosvjednih punktova.

Vrlo mali broj je nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača. Zbog neznanja, demagogije, politikanstva i isprazne priče koja stoji iza svega, ovime se prije svega čini šteta hrvatskoj poljoprivredi Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede

Na upit hoće li se prosvjedi nezadovoljnih seljaka nastaviti, Laslo je kazao kako je to 'stvar dogovora' te kako drži da bi trebali potrajati do ponedjeljka. No, dodao je da poljoprivrednike čekaju poslovi na njihovim obiteljskim gospodarstvima, pa treba vidjeti kako će tko postupiti.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kazao je kako od premijera Milanovića nisu dobili nikakav odgovor glede zahtjeva seljaka za sastankom, iako su mu i danas uputili zamolbu, što drži nekorektnim.

Brlošić smatra da ako o nekome treba govoriti negativno, to su oni koji nisu došli podržati prosvjede, već su se povukli i šutjeli.

Prema podatcima osječko-baranjske Policijske uprave u ovoj su županiji blokirane cesta D7, kod baranjskog mjesta Čeminca te cesta D515 Bračevci-Potnjani.

U PU napominju kako, za sada, nemaju dojava o kretanju traktora prema Zagrebu.

Pokrovac: Vukovarsko-srijemski seljaci ne misle odustati od prosvjeda

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivrednici okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, koji prosvjeduju već jedanaesti dan, ne misle odustati od prosvjeda unatoč odustajanja od odlaska u Zagreb, potvrdio je predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac.

'Razočarani smo ponašanjem premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara. Međutim, od prosvjeda odustati nećemo', izjavio je Pokrovac. Najavio je da bi se sutra trebao održati sastanak stožera seljačkih udruga uključenih u prosvjede, na kojem će se donijeti odluka o daljnjim potezima. Premijer im se nije javio, rekao je Pokrovac.

Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u poljoprivredi, traže isplatu preostalih, neisplaćenih poticaja, a nezadovoljni su i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu te smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna. Ujedno, traže i ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Sutra sastanak varaždinskih seljaka u Velikom Grđevcu

Dvadesetak seljaka - prosvjednika iz Varaždinske županije i večeras su traktorima prosvjedovali s vanjske strane ograde autoceste A4 Zagreb-Goričan, između mjesta Šemovec i Zamlaka, 10-tak kilometara od Varaždina.

Od koordinatora prosvjeda za Varaždinsku županiju, Miljenka Ivanuše, doznaje se da će prosvjednici cijelu noć ostati na otvorenom, a odluku hoće li i dalje nastaviti s prosvjedom donijet će nakon sutrašnjeg sastanka predstavnika svih prosvjednika u Velikom Grđevcu.

Najavljivan odlazak traktorima u Zagreb najvjerojatnije se neće dogoditi, izjavio je Ivanuša.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Varaždinske županije jučer su se u prosvjedu pridružili svojim kolegama iz kontinentalnih hrvatskih županija. U jednom trenutku u poslijepodnevnim satima blokirali su prilaznu cestu autocesti A4 u blizini Ludbrega, no blokada je prekinuta nakon nekoliko sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju