Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja apsurda

Nemaju trgovine, signala za mobitel, pošte - ali su jedna od najrazvijenijih općina!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarska Općina Lanišće s 329 stanovnika bez signala za mobitel, pošte i trgovine po novom Zakonu o regionalnom razvoju, vodi se kao jedna od najrazvijenijih općina jer nema nezaposlenih.

Budućnost općine Lanišće su ukupno 18 učenika i studenata. Tri četvrtine stanovnika je treće životne dobi, a država im od sljedeće godine ukida naknadu od četvrt milijuna kuna. Po kojoj logici?

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Politčki rat zbog proračuna - 1 Slijedi superizborna godina Je li novi proračun vatrogasna mjera zbog HDZ-ova rejtinga? "Novac doslovno odlazi u vjetar"

Ako se Franji Tutiću staja sruši, neće imati tko priskočiti u pomoć, jer je jedini stanovnik sela Rašpori u Općini Lanišće. A ta općina na tromeđi Hrvatske, Slovenije i Italije nema kanalizacije, trgovine, jednom tjedno stigne plin, vikendom dođe mesar.

'Perspektive tu nema nikakve, bez mladih i bez radne snage', kaže Franjo. Sva radna snaga je 13 zaposlenih u pilani Hrvatskih šuma. Na jednu naseljenu, dolazi 5 ruševnih kuća. Na kilometar kvadratni - dva stanovnika. I to velikom većinom treće životne dobi.

Pozitivna priča iz Klisa: Evo što Općina nudi vlasnicima zemlje

Pa ova najsiromašnija istarska općina ima i najmanje nezaposlenih i to je svrstava u najrazvijenije hrvatske općine. 'Čini mi se da je najvažniji kriterij od svega toga da nemamo nezaposlenih, pa koga da zaposlimo, penzionere i one treće životne dobi', rekao je Neven Mikac, načelnik Lanišća za Dnevnik Nove TV.

Budući da su tako razvijeni, uzet će im naknadu od 250.000 kuna za pomoć brdsko-planinskim područjima. 'Ja se nadam da ima država dobre namjere i ona računa da će to biti dobro. Međutim kad se probudimo druge godine, vidjet ćemo je li to dobro ili loše', dodaje načelnik.

A nikad dobrog istarskog pršuta od laniščanskih svinja. S petinom manjim proračunom morat će povući bolne rezove koji će utjecati na kvalitetu života. Stariji stanovnici i svih 18 učenika i studenata ostat će bez naknada, redukcija će biti i u vatrogastvu, hitnoj pomoći i kulturi Lanišća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene