Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Andrija Jauk ubojica 17-godišnje Nike Deković nije smio nositi svoj pištolj zbog ozbiljnih psihičkih problema. To je mišljenje psihijatar proslijedio policiji, no oni ga u idućih deset dana nisu uspjeli pronaći na adresi stanovanja.


Jauk je uspio kupiti i registrirati pištolj koristeći staru dozvolu. U Hrvatskoj je registrirano čak 370 tisuća komada raznog oružja. 

Vezani članci Vili Beroš Na sastanku Beroša sa liječnicima zaključeno da će se problemi riješiti: "Obećao je da će na tome itekako poraditi, svi će dobiti potvrdu“ Kristina Ikić Baniček Ikić Baniček: "Sve ide jako sporo. Svaki naknadni potres predstavlja dodatnu opasnost, zelene naljepnice postaju žute, a žute crvene"

>> Ubojstvo u Zagrebu: Ubojica sa Srebrnjaka umro u bolnici

U Hrvatskoj puca svatko. Ne samo kriminalci s dosjeom i članovi uličnih bandi. U zadnje vrijeme oružjem se služe svi oni koji imaju potvrdu da su zdravi i sposobni držati i nositi oružje. Da je nadzor bio stroži spasio bi se život mlade djevojke ubijene u centru Zagreba. Kriminalisti kažu liječnici često olako i bez velike kontrole izdaju uvjerenja o psihičkoj sposobnost za držanje pištolja.

'Problem u izdavanju liječničkih dozvola je u osobama i ustanovama koje ih izdaju, i da li su one dovoljno kompetentne.To nije pod MUP-om, ali bi i dobivanje tih dozvola trebalo postrožiti, a i vidjet tko izdaje ta uvjerenja', rekao je kriminalist Dubravko Klarić.

U policiji kažu da gotovo 400 000 građana posjeduje oružje. Oni su pod stalnim nadzorom, posebno u kojim uvjetima drže oružje i jesu li nadohvat djeci.

'Obaveza je policije da bez najave vlasnicima oružja kontinuirano provodi kontrolu i provjeri da li oružje drže pod dobrim uvjetima', rekao je glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

Stručnjaci kažu da je nužno smanjiti vremenski rok između pregleda onih koji oružja posjeduju. Nije rijetkost da uslijed raznih problema, do jučer uzorni građani postaju opasni ubojice. Zabrinjavajući je i broj onih koji posjeduju oružje jer je među njima najviše onih kojima uopće nije potrebno.