Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lakim putem do dozvole za oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrija Jauk ubojica 17-godišnje Nike Deković nije smio nositi svoj pištolj zbog ozbiljnih psihičkih problema. To je mišljenje psihijatar proslijedio policiji, no oni ga u idućih deset dana nisu uspjeli pronaći na adresi stanovanja.

Jauk je uspio kupiti i registrirati pištolj koristeći staru dozvolu. U Hrvatskoj je registrirano čak 370 tisuća komada raznog oružja. 

Pročitajte i ovo Avion Drama na nebu Avion nije uspio sletjeti na aerodrom: Kružio je nebom, a cijelo vrijeme kotači su bili spušteni Peđa Grbin - 2 pobuna u zagrebačkom ogranku Problemi u SDP-u: Na sjednici riješena jedna mini kriza

>> Ubojstvo u Zagrebu: Ubojica sa Srebrnjaka umro u bolnici

U Hrvatskoj puca svatko. Ne samo kriminalci s dosjeom i članovi uličnih bandi. U zadnje vrijeme oružjem se služe svi oni koji imaju potvrdu da su zdravi i sposobni držati i nositi oružje. Da je nadzor bio stroži spasio bi se život mlade djevojke ubijene u centru Zagreba. Kriminalisti kažu liječnici često olako i bez velike kontrole izdaju uvjerenja o psihičkoj sposobnost za držanje pištolja.

'Problem u izdavanju liječničkih dozvola je u osobama i ustanovama koje ih izdaju, i da li su one dovoljno kompetentne.To nije pod MUP-om, ali bi i dobivanje tih dozvola trebalo postrožiti, a i vidjet tko izdaje ta uvjerenja', rekao je kriminalist Dubravko Klarić.

U policiji kažu da gotovo 400 000 građana posjeduje oružje. Oni su pod stalnim nadzorom, posebno u kojim uvjetima drže oružje i jesu li nadohvat djeci.

'Obaveza je policije da bez najave vlasnicima oružja kontinuirano provodi kontrolu i provjeri da li oružje drže pod dobrim uvjetima', rekao je glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

Stručnjaci kažu da je nužno smanjiti vremenski rok između pregleda onih koji oružja posjeduju. Nije rijetkost da uslijed raznih problema, do jučer uzorni građani postaju opasni ubojice. Zabrinjavajući je i broj onih koji posjeduju oružje jer je među njima najviše onih kojima uopće nije potrebno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene