Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekima se u Hrvatskoj sviđa

Lagodan život zamijenili surovom ličkom prirodom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanima li vas kako žive ljudi koji ne ovise o klasičnim energetskim izvorima, a tehnologiju mire s divljom prirodom? Sva moderna tehnologija u njihovim je domovima suvišna, nema velike mudrosti - priroda ima svoj red, samo ga treba poštivati.

Je li moguće živjeti potpuno neovisno o modernoj tehnologiji i vratiti se prirodi? Ekipa Provjerenog zaputila se u prekrasne predjele Hrvatske, usred divlje prirode. Englezima Franku i Alice Freestone, Park prirode Učka dom je koji su sanjali cijeli život,a molekularni biolog Božidar Jerković, prekrasni je Seeatle zamijenio surovom ličkom prirodom.

Pročitajte i ovo Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?" Provjereno: Mateo Holjevac - 8 Donosi Provjereno Mateo je ostvario snove: "On tu ne želi stati, pripremamo se za Olimpijske igre"

Fank Freestone je građevinar koji je cijeli život gradio za druge, a onda je odlučio sagraditi kuću za sebe i suprugu Alice. Kuću koja je daleko od grada, koja ne ovisiti o stanju na tržištu, kuću koja živi u skladu s prirodom. 'Mislim da čovjek ne zna što traži dok to ne ugleda. Zbog toga smo skoro i odustali od kupovine imanja u Hrvatskoj. Pogledali smo toliko kuća i nijedna nas nije privukla, dok nismo ugledali ovu', ispričao je Freestone. Oglas o kućama u Hrvatskoj slučajno mu je zapeo za oko u građevinarskom časopisu.

'Ništa mi ne nedostaje. Nemam ništa protiv biti sama, što je dobro. Ako volite puno ljudi, ovo nije za vas. Ja uživam biti sama, samo sam se trebala prilagoditi kako raditi određene stvari. Npr. pranje, zbog solarnih ploča, prije sam to radila noću, zbog jeftinije struje, sada to radim danju kad je sunce vani', kaže Alice Freestone.

Freestoneovi su u svoju kuću iz snova uložili mnogo ušteđevine. Ovakav luksuz u službi prirode, je skup, kaže Frank. Ipak, njihovo početno ulaganje dugoročno je odlična investicija. Cilj je da imanje bude koliko je moguće samoodrživo. Ljeti, kada je vrt puno velikodušniji, Frank i Alice odlaze u kupovinu jednom mjesečno, ako baš moraju. Prvi susjedi su im na dva kilometra udaljenosti. U selu kupuju domaću janjentinu, jaja i sir. Alice, nekada poslovođa u banci, ne može zamisliti da ujutro mora ustati i otići na posao. 

Više o osobama koji žive u kućama pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene