Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spomenik poznatom hrvatskom glumcu Fabijanu Šovagoviću otkriven je danas u središtu njegovih rodnih Ladimirevaca, kod Valpova. To je prvi spomenik Fabijanu Šovagoviću u Hrvatskoj.


Riječ je o djelu akademskog kipara Stipe Sikirice, a otkrila ga je glumčeva kći Anja Šovagović Despot. Svečanosti su, uz brojne Ladimirevčane, nazočni bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i drugi državni dužnosnici, redatelj Branko Schmidt te glumica Nada Gačešić Livaković.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Mesić dobio ozbiljnu ulogu u filmu Slika nije dostupna FOTO: Pogledajte kako se Stjepan Mesić snašao u glumi

Predsjednik Mjesnog odbora Ladimirevaca Goran Ivanović zahvalio je Vladi koja u potpunosti financirala postavljanje spomenika velikanu hrvatskoga glumišta, a gradonačelnik Valpova Leon Žulj najavio je pokretanje inicijative za gradnju kulturnog centra u tom mjestu, koji će nositi ime Fabijana Šovagovića.

Na ovaj način izražavamo zahvalnost ljudima koji ostavljaju dubok trag u društvu i stvaraju vrijednosti za generacije koje dolaze, rekao je Žulj.

Zahvalivši svima koji su pomogli u postavljanju spomenika njezinu ocu, Anja Šovagović Despot izrazila je uvjerenost da će se brzo ostvariti inicijativa za gradnju kulturnog centra u Ladimirevcima.

Hrvatski glumac Fabijan Šovagović rođen je 1932. u Ladimirevcima. 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoje filmske i kazališne uloge, među ostalim za uloge u filmovima "Lisice" Krste Papića i "Novinar" Fadila Hadžića, te u vlastitoj drami "Sokol ga nije volio".

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1991. godine, a nagradu hrvatskoga glumišta za životno djelo 1993. Posljednji film u kojemu je Šovagović nastupio bio je "Zamrznuti kadar", redatelja Branka Ištvančića iz 1999. godine, a preminuo je u Zagrebu 1. siječnja 2001. godine.