Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo

Laburisti Ustavnom sudu: Reagirajte na inicijativu o zabrani ćirilice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski laburisti - stranka rada poslali su otvoreno pismo Ustavnom sudu.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar Ustavnom je sudu poslao pismo u kojem ga je pozvao na očitovanje povodom inicijative za raspisivanje referenduma o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Sulejman Kadribašić udaljio se iz doma za starije Obitelj nestalog 82-godišnjaka poslala potresno pismo Tomaševiću: "Zar gubitak čovjeka nije dovoljan dokaz? Izmaškaran je bez suglasnosti" Slika nije dostupna Vukovar bez dvojezičnih ploča Ustavni sud: Referenduma o ćirilici NEĆE biti!

VIDEO Ivo Josipović: Po mom sudu referendum o ćirilici nije po Ustavu

'Građanska inicijativa koja je u razdoblju 17.11. - 01.12.2013. godine prikupljala potpise za raspisivanje državnog referenduma s pitanjem: “Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?” objavila je da je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Budući da se navedeno referendumsko pitanje odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te da se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, javno pozivamo Ustavni sud da iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti ove inicijative ne čekajući daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, stvaranje atmosfere napetosti i povećanje nepovjerenja građana u institucije političkog sustava.

Imajući u vidu postojeće manjkavosti ustavnog i zakonskog rješenja instituta referenduma, držimo da je nužno da se Ustavni sud po ovom pitanju očituje u što skorijem roku', stoji u pismu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene