Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladininu mjeru fiksiranja tečaja švicarskog franka na godinu dana Hrvatski laburisti u utorak su nazvali "vatrogasnom mjerom jednokratne koristi" i kupovanjem vremena.


Laburist Dragutin Lesar je kazao kako su uz fiksiranje tečaja nužne i druge mjere. "Zbog toga mi predlažemo i potpunu zabranu valutne klauzule kroz izmjene Zakona o obveznim odnosima, te konverziju u kunu svih kredita s valutnom klauzulom, ne samo onih u švicarskim francima. Pozivam i guvernera HNB-a da objavi podatke jesu li se banke koje su s dužnicima dogovarale vraćanje u švicarcima zaduživale na financijskom tržištu u francima, eurima ili su koristile domaći kreditni potencijal", rekao je Lesar na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezani članci Zoran Milanović i Mario Banožić Banožić uzvratio Milanoviću: "Neka predsjednik skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom" Recep Tayyip Erdogan Dodik: "Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdogan, Vučić i Milanović"

Upozorio je da je premijer Zoran Milanović najavio da će se fiksiranje tečaja franka provesti kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. "To znači da se to odnosi samo na kredite građana izvan poslovnih aktivnosti. Dakle, ne odnosi se na kredite vezane uz franak koje imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici, obrtnici i slobodne profesije", rekao je Lesar.

Najnoviji komentar banaka na odluku Vlade

Od ministra pravosuđa Orsata Miljenića zatražio je hitnu zakonsku intervenciju kako bi se obustavile sve ovrhe pokrenute na temelju kredita uz valutnu klauzulu, tako dugo dok Vrhovni sud ne donese presudu na tužbu udruge Franak, ali i do odluke Ustavnog suda o prijedlogu ocjene ustavnosti devizne klauzule koji je podnesen još u siječnju 2011.

Tek pravorijek Ustavnog i Vrhovnog suda može biti osnova za priznavanje takvih ugovornih odnosa, rekao je Lesar. Uvjeren je da sudovi odugovlače s donošenjem odluke "pod utjecajem financijskog lobija, koji sprječava donošenje presuda ili ih odgađa".

"A ako same banke sada krenu prema pravosudnim tijelima brzina odlučivanja će biti blizu brzine svjetlosti", rekao je Lesar. Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli naglasila je da je prošlo točno 1505 dana od kada su laburisti prvi puta "upozoravali na sigurnu erupciju devizne klauzule koja će puno građana izbaciti na ulicu".

"U prosincu 2010. otvorenim smo pismom tražili od guvernera Rohatinskog da hitno reagira i da se ukine valutna klauzula. Nije nas čula ni Vlada Jadranke Kosor ni nakon parlamentarnih izbora Vlada Kukuriku koalicije. Važno je bilo samo lijepiti nam etiketu populista. A danas je izgleda populizam postao moderan. Strah od građana i gubitka vlasti konačni je došao do Vlade koja nas je cijelo vrijeme arogantno odbijala", ustvrdila je Tireli. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju