Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada zamrzla 'švicarac'

Najnoviji komentar banaka na odluku Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavne tužbe protiv odluke Vlade da zamrzne tečaj švicarskog franka na 6,35 kuna zasad neće biti, poručuju bankari.

Odluka Vlade da predloži zamrzavanje tečaja švicarskog franka (CHF) na 6,39 kuna na godinu dana iznenadila je bankare, no zasad neće biti nikakvih tužbi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pošalice i prepucavanja Plenkovićev glasnogovornik objavio plakat kojim se traži Milanović: "Nije nasilan ni naoružan, ali je vrlo plašljiv ako..." Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Tea Martinčić, predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank, istaknula je u utorak da treba vidjeti sve što stoji u odluci Vlade. Isto tako je naglasila da je nužno pronaći dugoročno rješenje, poput zamjene kredita u "švicarcima" s kreditom ili u kunama ili u eurima.

'Situacija je eksplozivna'

"Najbolje po meni bi bilo dati kompletno rješenje tog problema i izaći iz špekulacije sa švicarskim frankom budući da se švicarski franak miće od eura. za sada je on bio čvrsto vezan uz euro i mi jednostavno ne možemo znati kakvo će biti kretanje švicarskog franka u odnosu na kunu ili na euro. U svakom slučaju da u one valute u kojima ostvarujemo naš dohodak ili one valute koje pratimo kao što je naprimjer euro", rekla je Martinčić.

"Taj teret svakako mora biti podjeljen između više čimbenika, dakle od banaka, ministarstva financija, hrvatske narodne banke i naravno klijenata", smatra Zdenko matak, član Uprave Erste&Steiermärkische Bank.

"Ovo zacjelo nije dugotrajno rješenje, ovo nas zapravo možda i udaljava od tog trajnog riješenja", dodaje Tomislav Krpan, prokurist Societe Generale-Splitske banke.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je, pak, u ponedjeljak na konferenciji za novinare kako će Vlada Saboru predložiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima bi se tečaj švicarskog franka fiksirao na 6,39 kuna na razdoblje od godinu dana, na trošak financijskih institucija.

Banke se ne slažu s tim da isključivo one moraju snositi taj trošak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene