Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li rješenja za radnike DINA-e?

Kvarneru prijeti ekološka katastrofa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje DINA-e prijeti katastrofom neviđenih razmjera za Kvarner. Radnici DINA-e najavili su da će u petak navečer krenuti na kolektivni godišnji odmor. Spremnici

Nakon sedam mjeseci rada bez plaće napustit će opasno kemijsko postrojenje. 900 tona klora, vinila i drugih otrovnih kemikalija ostat će bez nadzora. Zamjenskih radnika nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postrojenja spremna Agonija radnika Dine i dalje traje: Proizvodnja nije pokrenuta Slika nije dostupna Radnici zadovoljni Dina nakon godinu dana agonije počela s radom!

>> Tvrtka iz Azerbajdžana kupuje tvornice Dine?

Hoće li radnici ostati u DINI ili će spremnici puni otrova zaprijetiti cijelom Kvarneru, ovisi o sutrašnjem dogovoru sindikalaca i Vlade. 'Jedina mjera za prvu pomoć je da se čovjeka koji tu već radi, da ga se plati, istaknuo je Predrag Mihaljević, dopredsjednik sindikata radnika DINA-e. 'Nakon devet mjeseci velikih problema u isplatama u svemu - došli smo sad do kraja', dodaje

Ako dođe do tog kraja, ne piše se dobro stanovnicima Krka i okolice. 'Ono što je dobra vijest za nas, pod navodnicima, mi bismo malo patili dakle mi bismo ovdje u krugu od par kilometara relativno brzo bili gotovi, ističe Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera. 'Možemo govoriti o kloru do Delnica, praktički to je jedna tempirana bomba', napominje.

Tempirana bomba s 900 tona raznih otrovnih kemikalija u spremnicima. 'Može doći do propuštanja i da može doći i do većeg onečišćenja i okoliša i opasnosti po zdravlje ljudi', smatra Igor Meixner, stručnjak za zaštitu okoliša.

U Hrvatskoj nema stručnjaka koji mogu zamijeniti ove ljude na njihovim radnim mjestima. 'Ako može Vlada možemo i mi, mi idemo isto na kolektivni svi godišnji odmor', kaže Mirko Grabljica, radnik DINA-e.

Ako radnici odu, ne postoji plan na državnoj razini što u tom slučaju napraviti. Samo se zna da su na prvoj liniji vatrogasci. 'Nažalost, vrijeme teče, a očito mjerodavni nemaju rješenja i bojim se da dođe zbilja do toga da dođe do napuštanja pogona da su moguće i posljedice', naglašava Slavko Gauš, vatrogasni zapovjednik PGŽ.

Ostvari li se najcrnji scenarij - petak 13. mogao bi zaista biti koban za Rijeku i širu okolicu. Po nekim proračunima otrovni bi se plinovi širili Istrom i Gorskim kotarom kao i susjednim otocima. Stanovnicima Kvarnera ostaje samo nada - da će razum prevladati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene