Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici zadovoljni

Dina nakon godinu dana agonije počela s radom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DINA je krenula s radom. Radnici su nakon godinu dana agonije dobili plaće i ušli u pogone. Sada predstoji priprema pogona za punu proizvodnju.

Dina je svojedobno bila jedan od većih izvoznika. Zadnjih godinu dana niti eura izvoza, a nema sumnje da se to onda odrazi i na gospodarski pad u cijeloj zemlji. Ono što je radnicima važno samo je posao i plaća.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Slika nije dostupna Tvrtka poslana u stečaj Radnici DIOKI-ja ostaju bez plaća!

No država s područjem oko Dine ima velike planove. Odmah pored gradio bi se LNG terminal. To bi bila investicija od par stotina milijuna eura. Novi poslovi, radna mjesta.

Nakon pola godine autobus s radnicima stigao je u Dinu. Došli su prvi zaposlenici koji pripremaju postrojenje za ponovnu proizvodnju! 'Napravit ćemo sve što treba, nevezano za svoje radno mjesto, jedni ćemo drugima pomagati, jer nam fali kadra', kaže Alfredo Davanza, radnik Dine.

>> Radnicima Dine i Diokija konačno počela isplata plaća!

Atmosfera među radnicima je odlična. Skinuli su s vrata ovrhe! Za nešto više od mjesec dana u Omišalj bi trebao stići prvi brod sa sirovinom za preradu. 'Dina je jedna obnovljena tvrtka, koja je u proteklom razdoblju puno investirala u modernizaciju postrojenja, zato sam tvrdio da će ovo biti sretna priča', kaže Predrag Mihaljević, dopredsjednik sindikata Dine.

Dinin novi početak. A slična slika i u Dalmaciji. Jadrankamen u Postirama ponovno radi. Vratilo se više od 100 radnika. 'Naravno, to nije u onom broju, s onim brojem ljudi, koji bi ljudi voljeli da bude, ali evo, pronalaze se i traže novi kupci', kaže Anči Bašić, stečajna upraviteljica.

Dalmacijavino godinama u agoniji s dugovima u stotinama milijuna kuna. U stečaju nova priča: radnci rade, primaju plaću, posla ima. 'U slučaju kad je proizvodnja održana onda je puno veća vjerojatnost da se Dalmacijavino prodao kao jedna tvrtka koja još uvijek radi koja ima neke perspektive', kazao je Luka Bucat, predsjednik sindikata Dalmacijavina.

Tri tvrtke, tri priče koje su mogle završiti i gašenjem. Na Krku, Braču i u Splitu radnici rade, ne kao prije, ali rade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene