Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministar uprave Lovro Kušćević najavio je ukidanje dužnosti pomoćnika ministara te se zauzeo za depolitizaciju javne uprave kako bi postala učinkovitija i na usluzi građanima.


"Do kraja godine donijet ćemo zakon po kojem će prestati postojati dužnost pomoćnika ministra, a na čelu uprava bit će ravnatelji kao službenici, a ne kao dužnosnici", rekao je Kuščević sudjelujući u radu 12. Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Postavljen temelj reforme javne uprave: Potpisana dva ugovora za projekte vrijedne gotovo 54 milijuna kuna Hrvatski građani sve bi manje vremena trebali provoditi na šalterima (Foto: Pixsell) Ostvarivanje prava bez donošenja dokumenata: Evo koje će sve e-usluge građani uskoro moći dobiti

To znači da će jedno ministarstvo imati samo jednog političara - to će biti ministar, a službenici će imati kontinuitet i biti neovisni o politici, kaže Kuščević dodajući kako će to biti doprinos depolitizaciji javne uprave.

"Što se tiče obrazovanja, imamo program kojem je cilj propisati koje kompetencije, radna iskustva i znanja mora imati službenik, a u tom je programu i dio koji se odnosi na edukaciju", naglasio je.

Cilj je stvoriti učinkovitu javnu upravo, pa Ministarstvo uprave provodi 15 projekta vrijednih više od 800 milijuna kuna kojima se želi podići kvaliteta digitalizacijom i decentralizacijom procesa.

"Imamo velik broj službenika, što državnih, što javnih, više od 250.000 tisuća, a to je ogroman potencijal koji trebamo i možemo upregnuti u razvoj Hrvatske", poručio je Kuščević.

Uspostavom moderne uprave također će se nastojati iskorijeniti korupcija i potaknuti razvoj demokratske političke kulture, rekao je Kuščević i zajamčio da će se od iduće godine državni ispiti moći polagati u gradovima diljem Hrvatske, a ne samo u Zagrebu.

Francuska veleposlanica Corinne Meunier ocijenila je da je tradicionalno održavanje Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana dokaz institucionalne suradnje dviju zemalja. "Ti susreti pridonose modernizaciji hrvatske javne uprave i sudstva u smislu europskih standarda", rekla je Meunier.

Najavila je da će francusko veleposlanstvo podupirati predsjedanje Hrvatske Europskom unijom (2020. godine) jer će to predsjedanje biti u ključnom razdoblju za EU, kada će trebati upravljati procesom Brexita.

Zamjenica predsjednika Visokog upravnog suda Sanja Otočan istaknula je da je za razvoj upravnog sudstva od iznimne važnosti suradnja s pravnom znanošću, tj. pravnim fakultetima u Hrvatskoj, što Visoki upravni sud već čini.

Sudac Ustavnog suda Mario Jelušić napomenuo je da je upravno pravo često u podlozi tužbi koje građani upućuju Ustavnom sudu, nakon što prođu čitav proceduralni put pred upravnim tijelima prvog i drugog stupnja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju