Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas je svjetski dan intelektualnog vlasništva. Policija, carinici, ali i brojni glazbenici - danas su rekli STOP krivotvorinama i piratstvu.


Ljudi često kupuju krivotvorine zbog nižih cijena, no nisu ni svjesni da se iza njih kriju i zdravstveni rizici.  Među krivotvorinama ima svega, naočala, satova, cipela i parfema koji su puni nepoznatih supstanci koje mogu loše utjecati na vaše zdravlje. 'Tu su i kreme i parfemi od kojih možete imati razne osipe pa i alergije', rekla je Kristina Posavec, glavna policijska inspektorica.

Vezani članci Talijanska policija, ilustracija Uhićen muškarac pod sumnjom da je kao pripadnik Islamske države sudjelovao u brutalnim napadima u Parizu Slika nije dostupna 'Hrvatska napreduje u zaštiti intelektualnog vlasništva'

Brojne državne institucije danas su građane educirale o svemu što krivotvorine mogu prouzrokovati. I sami građani pokušali su pronaći razliku, no to je bilo nemoguće. 'Može se obraniti tako da ne kupuje brendirane proizvode na tržnicama, preko interneta i iz torbe', rekao je Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik Carinske uprave.

>> Internet piratstvo: Nema mjera za kažnjavanje

A istu muku imaju i glazbenici. Piratski CD-i ubiru golemu zaradu, a mnogobrojne diskografske kuće to je bacilo u ozbiljnu krizu. Upravo zato i oni su danas pustili glas u borbi protiv lažnjaka. 'Neplaćanje intelektualnog vlasništva je isto kao da si ukrao u dućanu', rekla je pjevačica Vanna.

A osim što vas se gura među lopove, upamtite i ono što bi vam više moglo odzvanjati u glavi! Ti su proizvodi puni otrovnih tvari i vaše je zdravlje ozbiljno ugroženo, a oni koji vam to prodaju mogli bi biti kažnjeni sa i do pola milijuna kuna.