Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Industriji zabave kazne nisu cilj

Internet piratstvo: Nema mjera za kažnjavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internet operateri nemaju mjere za kažnjavanje piratstva u privatne svrhe, kao ni ZAMP ni HDU.

'Svako skidanje materijala, bilo filmova ili glazbe, s ilegalnih izvora je ilegalna radnja. Legalan je način skidanje autorskih djela s registriranih stranica', rekla je za Dnevnik.hr Marina Ferić Jančić, glasnogovornica Zaštite autorskih muzičkih prava. Dodaje kako oni nemaju ovlasti praćenja ljudi koji ilegalnim putevima skidaju velike količine glazbe, te ovlasti ima MUP RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova taktika Policija u lovu na pirate: Stavljaju oglase na piratske stranice! Slika nije dostupna Skrivao se Tražen od 2012.: Uhićen jedan od osnivača Pirate Baya

Glasnogovornica ZAMP-a kaže kako oni evidentiraju portale koji nude ilegalno skidanje autorskog sadržaja te ukoliko se oni nalaze u RH, poduzimaju daljnje pravne korake. 'Nemamo tehničke mjere za zaustavljanje pojedinca koji u privatne svrhe ilegalno skidaju glazbu. Smatram da je najveći problem u tome što nema legalne ponude, ukoliko bi postojala legalna ponuda vjerojatno oni koji skidaju glazbu to ne bi činili na njihovu štetu', kaže glasnogovornica.

Problem je što nema legalne ponude

Dodaje da tek kada se oformi legalno tržište, treba jače upotrijebiti sankcije za one koji još uvijek skidaju ilegalnim putevima. 'Razlog zbog kojeg kod nas nema legalne ponude ne leži u autorskopravnoj zaštiti već vjerojatno u činjenici da nas ponuđači gledaju kao malo i neisplativo tržište', naglašava glasnogovornica ZAMP-a.

Senad Kulenović, direktor prodaje i marketinga B neta kaže kako oni ne mogu pratiti promet korisnika sve dok za to ne dobiju nalog policije. 'Mi ne možemo znati skida li netko glazbu od Shakespearea ili film, u to nemamo mogućnosti uvida. Ukoliko nam nadležno tijelo donese odgovarajuće rješenje, krećemo u takve akcije', dodaje. Direktor prodaje B neta kaže kako u zadnje tri godine nisu imali niti jedan nalog policije da se prati sadržaj koji korisnici skidaju s interneta.

Ni ZAMP ni HDU nemaju tehničke mjere kojim mogu sankcionirati ili stati na kraj piratstvu u privatne svrhe Sličan odgovor stigao je i iz T-com-a. Kažu kako nemaju uvid u sadržaj kojeg njihovi korisnici skidaju s interneta. 'Dostava odnosno izuzimanje telekomunikacijskih podataka ovlaštenim državnim institucijama regulirana je Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu i Zakonom o elektroničkim komunikacijama', kažu iz odnosa s javnošću T com-a.

Igor Palić iz Antipiratskog odjela HDU-a naglašava kako ni oni nemaju pravo kažnjavanja ili primjenjivanja bilo kakvih sankcija na ilegalno skidanje autorskih materijala već je to u ovlasti nadležnih državnih tijela, sudstva i policije. 'Mi smo ipak dio industrije zabave i represivne mjere nam nisu u cilju. Služimo se edukativnim mjerama, upozorenjima i edukacijama. Znači kada saznamo za blog, forum ili stranicu na kojoj se nalazi link za ilegalno skidanje autorskog materijala, šaljemo pismeno upozorenje', objašnjava.

Gotovo sav skinut sadržaj je ilegalan

'Čak 99 posto sadržaja koji se skida s interneta je ilegalan, a to skida li osoba u privatne svrhe ili s ciljem zarade, samo će biti bitno kod određivanja kazne od strane pravosudnih organa', kaže Igor Palić i dodaje kako je protekle dvije godine 416 osoba procesuirano zbog piratstva. Policija će tražiti posljednjeg koji je korisnig ilegalnog djela bez obzira na koji je način došao do njega.

>> Internet piratstvo: Na ilegalan način skidamo 99 posto stvari

Kazneni zakon za nedozvoljenu upotrebu autorskih djela predviđa zatvorske i novčane kazne. Tako će osobe kod kojih se pronađu ilegalno skinuti autorski uratci biti kažnjene novčanom kaznom od sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci. Prema Zakonu osoba kod koje se pronađu takvi sadržaji, a koja je na temelju njih stekla imovinsku korist, bit će kažnjena kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Odvjetnik Šime Pavlović kaže kako klasični sustav zaštite i korištenja autorskih prava više nije moguć te da kompjuterska tehnologija žurno zahtijeva borbu protiv kompjuterskog kriminaliteta. 'Danas međunarodne asocijacije autora, izvođača i diskografa silno se trude zaštititi svoje interese. Riječ je o milijardama izgubljenih dolara', kaže odvjetnik Pavlović.

Dodaje da u članku 230. našeg Kaznenog zakona postoji kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača. 'Možda bi radnju ilegalnog skidanja autorskog sadržaja putem Interneta mogli podvesti pod modalitet radnje počinjenja 'na drugi način'. Ili bi se moglo raditi o prekršaju kao blažoj kažnjivoj radnji iz članka 189. stavka 1. točke 2. Zakona. Riječ je o korištenju autorskog prava bez odobrenja autora i bez plaćanja naknade', zaključuje odvjetnik Pavlović. 

Skidate li preko interneta autorske sadržaje ilegalnim putem?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene