Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljno upozorenje

IZBJEGAVAJTE KUPANJE U FONTANAMA Kupate se u vodi koja se ne osvježava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci ne jamče za ispravnost vode iz fontana, koje su česti izvor osvježenja za građane, koji se u njima vole okupati. Takvo razmišljanje može dovesti zdravlje u pitanje, a evo i zašto.

Jednostavno rečeno, one su ukras grada, a ne mjesta za kupanje i zato se voda ne kontrolira. Zakonom nije propisana kontrola ispravnosti vode.

Pročitajte i ovo Almica Domikulić Brojne intervencije u Splitu U Hrvatskoj velike vrućine, ali neki građani i dalje su neposlušni: "Stalno govorimo jedno te isto" Toplinski val - 1 Savjeti zlata vrijedni Kako se zaštititi od visokih temperatura? Stiže toplinski val, a s njim i opasnost od toplinskih udara

Voda u fontanama je voda iz centralnog vodovoda, ali ona cirkulira, dakle ne mijenja se. Nekad se nadopunjava svježom vodom, ali većinu vremena to je jedna te ista voda - u kojoj se dakle kupaju i psi, dolijeću golubovi i slično.

"Čim ta voda nije pod stalnom kontrolom i nadzorom mogu prijetiti nekakvi osipi, dermatitisi, nešto u tom stilu, visoke su vrućine, što pogoduje i razvoju raznih bakterija", ističe Sanja Tolić iz Odjela za zdravstvenu ispravnost voda ZJZ-a Andrija Štampar.

ZAGREB SABLASNO PRAZAN Gdje su se svi sakrili?

Vrućine naravno još pogoduju tim bakterijama. I eto, zato apel građanima da izbjagavaju kupanje u fontanama.

Estremne vrućine kopno će opet grijati u srijedu i četvrtak. Liječnici uporno ponavljaju izbjegavajte boravak vani. Kronični bolesnici moraju redocito uzimati terapiju.

Dovoljan unos tekućine, mora biti i hrana adekvatna, ako izlazite vani ne smijete se slojevito oblačiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene