Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izljev fekalija u more

Kupači na Lapadu, promijenite plažu na nekoliko dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U more ispred najpoznatije dubrovačke plaže, Uvale Lapad jučer su se izlile fekalije, te su kupači upozoreni da na neko vrijeme promijene plažu.

Izlijevanje fekalija već je uobičajena stvar. Sustav oborinskih voda cijelog okolnog područja je izveden tako da istječe točno među kupače. Iako se Igor Legaz u lapadskoj uvali kupa preko 40 godine, danas plažom tek šeće, u more su uz plažu izlivene fekalije. 'Ništa to nije novo, jer se to dešavalo i ranije', kaže. U jednoj od okolnih ulica jučer je došlo do izlijevanja kanalizacije. Nakon ispiranja ulica fekalije su otekle u oborinske vode.

Pročitajte i ovo Fekalije u moru Zagađene plaže u Crnoj Gori Ljudi se bore s nesnosnim smradom i fekalijama u moru: "To je problem koji traje već šest godina..." Slika nije dostupna Fekalije u Dubrovniku PROBLEM RIJEŠEN, ALI GRAĐANIMA NIJE SVEJEDNO 'Strah me kupati se, imam troje male djece'

'Sve to prirodnim padom je projektirano tako da se ulijeva u Uvalu Sumratin, i to na području plaže', priča Igor. 'Imamo dnevno ovakve i slične situacije. Nažalost, posljedice su u ovom slučaju bile nešto veće', objašnjava Pero Mišković, direktor Vodovoda. Na teren su odmah izašli djelatnici zavoda za javno zdravstvo. Prema prvim rezultatima, more je loše kvalitete i nije za kupanje.

'Ukoliko se kupači kupaju u onečišćenom moru, mogu dobiti razne bolesti, kao što su kožne i gastrointezivne bolesti, upale uha i grla', kaže dr. Dolores Grilec iz odjela za okoliš. Na svu sreću, bakterije u moru žive tek nekoliko sati, pa će more uskoro ponovno biti dobro za kupanje. No, svako takvo izlijevanje fekalija preko sustava odvodnih voda, šteti lapadskoj uvali, i ostavlja posljedice. Što na morskom dnu, što na dobrom glasu jedne od najljepših dubrovačkih plaža.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene