Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje Saveza antfašističkih boraca

'Kulminacija desne ofanzive je uhićenje Josipa Boljkovca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni odbor Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, u sastavu Stjepana Mesića, Drage Pilsela i Ratka Maričića obratio se hrvatskoj javnosti.

Izvršni odbor obratio se 'osobito svim demokratski orijentiranim snagama u Hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti s pozivom na podršku u otporu sve jačem i agresivnijem povijesnom revizionizmu kojim se, s jedne strane, žele rehabilitirati snage poražene u Drugome svjetskom ratu i ideologija kojom su se one vodile, a s druge, stvoriti osnova na kojoj bi se gradila hrvatska država, u suprotnosti s njezinim Ustavom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O uhićenju Boljkovca Kosor: Čudi me reakcija Mesića, Karamarko mu je bio najbolji suradnik Slika nije dostupna Nije iznenađen Mesić šokiran uhićenjem Boljkovca: Za sve optužuje Karamarka

'Kulminacija te desne ofanzive, koja nije samo negiranje Narodno-oslobodilačke antifašističke borbe u Hrvatskoj, nego je i rukavica bačena u lice današnjoj Europi, oslonjenoj na antifašističke temelje, uhićenje je istaknutog antifašiste i prvog ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Josipa Boljkovca', stoji u priopćenju.

'Dodatni je motiv u tome i aktualna predizborna kampanja, kao i odvraćanje pozornosti javnosti od gorućih problema s kojima je suočena hrvatska država. Punih 20 godina sustavno se umanjuju, pa i prešućuju zločini nacifašizma i ustaškog režima u Hrvatskoj, a nameće se tema o tzv. komunističkim zločinima. Istodobno jedva da netko spomene činjenicu da je u istom razdoblju srušeno više od 3.000 spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma kojima, u krajnjoj liniji, zahvaljujemo i postojanje današnje samostalne Hrvatske. Dok u Europi na povremene provale desnoga revizionizma i ekstremizma reagiraju državne institucije, u Hrvatskoj smo, na žalost, svjedoci upravo takvog revizionizma i ekstremizma toleriranog, pa i sponzoriranog od strane Države', nastavlja se u priopćenju.

'Hrvatska, ali i europska javnost moraju postati svjesne opasnosti koja prijeti kako povijesnoj istini, koju ne trebaju utvrđivati predstavnička tijela, nego objektivni povjesničari, tako i demokraciji i demokratskim vrijednostima što ih Europa kontinuirano ostvaruje, a za koje Republika Hrvatska tvrdi da su joj krajnji cilj.

Prigodničarsko pozivanje na antifašizam ne može sakriti gorku istinu da je Hrvatska suočena sa sve jačim i agresivnijim nasrtajima poklonika one ideologije za koju smo mislili da je godine 1945. jednom za uvijek poražena. Vrijeme je da se to shvati i da se pruži otpor. Prije no što bude kasno', zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuju počasni predsjednik odbora Stjepan Mesić, potpredsjednik Savjeta antifašista Hrvatske Drago Pilsel i predsjednik SABA RH Ratko Maričić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene