Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Građani djeluju razumno''

Seizmolog Kuk: ''Mogući su naknadni potresi, ne treba ih isključiti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u ponedjeljak kako je epicentar jutrošnjeg potresa bio u Pokupskom, a magnituda je bila 5,0 prema Richteru, 50-ak kilometra jugoistočno od Zagreba i 12 kilometara jugozapadno od Siska.

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje, potres je bio u 6 sati i 28 minuta, magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice.

Prema dosadašnjim računicama, ovaj je potres bio na dubini od sedam-osam kilometara, ali još analiziramo sve podatke, rekao je Kuk za Hrvatski radio. S obzirom na jačinu potresa , mogući su naknadni potresi, ne treba ih isključiti, dodao je.

Kuk je istaknuo da se na užem epicentru mogu očekivati štete, ali za sada nema informacija štetama. "S obzirom na jačinu, ovaj potres može izazvati štete", rekao je.

Upozorio je kako treba paziti kod zgrada koje su pretrpjele oštećenja u Zagrebu u potresu u ožujku, jer su puno opasnije i moguće su štete i na puno slabiju trešnju.

Kuk je dodao kako građani reagiraju razumno i dobro. ''Važno je da se djeluje bez panike'', rekao je. Podsjetio je da je potres u Pokupskom bio i 1880. te da pojava potresa ondje ne iznenađuje.

Najnovije informacije o potresu, javljanja uživo s pogođenih područja te analize seizmološke službe pratite u Izvanrednim vijestima Nove TV u 10:45.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene