Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kujundžić:

''Energetska obnova karlovačke bolnice smjernica ostalim bolnicama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u petak zajedno s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem prisustvovao završetku radova na energetskoj obnovi karlovačke bolnice, izjavio je kako to može biti smjernica ostalim bolnicama u Hrvatskoj, tim prije što za to postoje sredstva u EU fondovima.

Energetska obnova karlovačke bolnice vrijedna je 64 milijuna kuna, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancirao s 19,7 milijuna kuna, a razliku financira bolnica kroz energetske uštede po modelu ESCO s tvrtkom Rudan d.o.o. na ugovoreni rok od 14 godina.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac Nisu u fokusu javnosti Iz Vlade otišli zbog nekretnina, pokretnina... Što rade istražitelji u slučaju bivših ministara? Nejednaki pred zakonom - 3 nejednaki pred zakonom Kad je država jednima majka, a drugima maćeha: Pali na natječaju vrijednom milijun kuna zbog - pogrešne boje konca!

Kujundžić je istaknuo da pri obnovi bolnice nije postignut samo efekt čuvanja topline i manjeg utroška energije, već je smanjeno i zagađivanje okoliša. Poručio je da bi bolnice, posebno u priobalju, trebalo prebaciti na iskorištavanje sunčane energije i druge obnovljive izvore energije, a novac od ušteda usmjeriti u nabavku lijekova i liječenje.

Zdravstvo je skupo svuda u svijetu, medicina godišnje poskupljuje od pet do deset posto, rekao je Kujundžić i upozorio kako u zdravstvenom sustavu treba postići uštede svuda gdje je to moguće.

Ustvrdio je da će biti novaca za nova zapošljavanja, a oko 200 novih timova liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rezultirat će kvalitetnijim radom s pacijentima, što će značiti manje nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka, a to će donijeti uštede.

Kuščević je najavio da je obnova karlovačke bolnice samo početak procesa kroz koji će se u tri godine energetski obnoviti niz javnih zgrada.

Već traje obnova bolnice na splitskim Firulama, uz ulaganje od 180 milijuna kuna, pred potpisivanjem je obnova sportskog kompleksa Poljud s gradnjom bazena, traje energetska obnova nekoliko desetaka škola, a pred nama su i drugi veliki projekti koji će se financirati sredstvima europskih fondova, kaže Kuščević.

Energetska obnova karlovačke bolnice obuhvaća građevinsku sanaciju ovojnice zgrada, toplinsku fasadu, zamjenu svih vanjskih prozora i vrata, hidroizolaciju ravnih krovova s toplinskim slojem kamene vune, rekonstrukciju toplinskih podstanica i kotlovnice s ugradnjom plinskog kondenzacijskog kotla, sustav s 22 solarna kolektora i dizalicu topline za PTV, ugradnju štedljive rasvjete, te središnji upravljački sustav s daljinskim nadzorom i mjerenjem potrošnje energije i vode.

Ravnatelj bolnice Ervin Jančić rekao je da će godišnja ušteda iznositi sedam milijuna kilovat-sati energije, odnosno oko četiri milijuna kuna, od čega će se investitoru, tvrtki Rudan d.o.o., investicija otplaćivati kroz idućih 14 godina, pa će bolnica unatoč investiciji poslovati pozitivno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene