Općina Legrad
Općina Legrad Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Gradić na sjeveru Hrvatske, teško pogođen depopulacijom, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali s određenim uvjetima.


Hrvatski grad Legrad od raspada Austro-Ugarske gubi stanovništvo. "Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada", rekao je načelnik općine Ivan Sabolić.

Vezani članci Požar u Zaprešiću progutao kuću - 3 U požaru u Zaprešiću stradale tri kuće: Jednu je vatra progutala gotovo cijelu Ilustracija Građani strahuju koliko će ih koštati zamjena eura: Na jednom mjestu moći će pratiti kako se računa svaka njihova kuna

Gradu blizu granice s Mađarskom u 70 godina populacija se prepolovila, danas je tamo 2.250 stanovnika.

U prvom pokušaju na prodaju je stavljeno 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune, a dosad je prodano 17 nekretnina.

Ponuđene kuće u različitim su stupnjevima zapuštenosti. Neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plijesan. Općina kaže da će platiti 25.000 za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće, pomoći će s 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna, rekao je Sabolić za Reuters.

Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele nastaniti u Legradu su financijska solventnost i da su mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Sabolić je rekao kako je ponuda pobudila interes i u inozemstvu.

"Nakon izvještaja u medijima o našoj akciji, dobili smo upite za kuće iz vrlo udaljenih mjesta poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije", kazao je načelnik.

S obzirom na to da u Hrvatsku nije jednostavno imigrirati, Sabolić kaže da se zbog toga drže lokalnih interesenata. Rekao je da mogućnosti zapošljavanja pridošlica uključuju poslove u proizvodnji hrane te drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.

Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kuću za jednu kunu.

"Puno je ljepše živjeti u svom domu, nego biti podstanar. Ostati ovdje 15 godina nije nam problem, ne planiramo se seliti", rekao je Harmničar za Reuters.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju