Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što je zapravo dramatičan početak školske godine znaju stanovnici Mratova u Dalmatinskoj zagori.


Dok se cijela država brine o nabavi udžbenika, roditelji tamošnje djece strepe hoće li im mališani do škole i natrag stići živi. Put u učionice, naime, vodi kroz minsko polje.

Vezani članci Ella Selak Bagarić - 3 Kako pomoći djeci da se vrate u staro normalno? Stručnjakinja o izazovima za školarce i roditelje Škola - 4 U ovoj osnovnoj školi odlučili su nastavu izvoditi bez maski: ''Mislim da možemo držati distancu''

Prema školi djeca hodaju sa strepnjom od mina. Dva kilometra puta do škole moraju paziti na svaki korak. Miniran je glavni put koji vodi prema školi. Prokrčeni su improvizirani puteljci, a jezive table ostale svud naokolo. Briga mratovskih roditelja puno je veća od one kako uče i vladaju se njihova djeca.

'Svaki dan smo im govorili da ne smiju i pokazivali i govorili da je to opasno', rekla nam je Neda Radas, jedna od zabrinutih roditelja. Brine se i baka Ana, jer njezin unuk Mario krenuo je u prvi razred. Nešto stariji dječaci iz sedmog i osmog razreda, već su proučili čitavo područje. Znaju kuda treba ići ali i dalje se boje.

'Nikad ne znate gdje je koja mina', rekao nam je Antonio, jedan od učenika, koji svakodnevno tim putem ide u školu. Područje od posebne državne skrbi razminiranje čeka više od desetljeća. 'Možete zamisliti kakvo je djetinjstvo djeci okruženoj minskim poljima', naglasio je Paul Cota, načelnik općine Promina.