Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena poljoprivreda

Krk: Prosvjed zbog alohtone divljači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak stanovnika otoka Krka danas u podne zapriječili su 15 minuta promet Krčkim mostom, prosvjedujući zato što se ne rješava pitanje alohtone divljači na otoku, koja, tvrde, nanosi veliku štetu otočnom ovčarstvu i poljoprivredi.

Po riječima Zore Kosić iz krčke Udruge ovčara, koja je sudjelovala u prosvjedu, prosvjednici su zatražili od Vlade da se hitno riješi pitanje alohtone divljači na otocima, posebice Krku i Cresu, hitno riješi. Problem alohtone divljači ne rješavaju na primjeren način ni lovci, ni država, ni županija, kazala je Kosić, navevši da su štete za stada ovaca sve veće, da je samo na vrbničkom području u zadnjih 20-ak dana alohtona divljač zaklala oko 200 janjadi te da je riječ o osnovnoj egzistenciji ovčara.

Pročitajte i ovo Štete od divljači Poljoprivrednici na mukama Iza sebe ostavljaju golemu štetu: "Od njih se moguće obraniti samo metcima" Novi Krčki most - 3 natječaj za megaprojekt Pogledajte projekciju mosta koju je prije četiri godine izradio Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije

Dodala je da alohtonoj divljači nije mjesto na otoku, da lovački lobi ometa rješavanje tog pitanja te da županijski akcijski plan kojim je predviđen izlov alohtone divljači neće biti ostvaren jer se bliži rok njegova završetka, a unatoč tomu stanje na terenu je sve lošije. U apelu upućenu predsjedniku Stjepanu Mesiću, Vladi, mjerodavnim ministarstvima, županiji i otočnim vlastima, koji je danas dostavljen medijima, ovčari, vinogradari, vinari, ugostitelji, turistički djelatnici i otočani traže da se hitno riješi pitanje alohtone divljači.

U pozivu se navodi da alohtona divljač ugrožava egzistenciju stočara i poljoprivrednika, ali i sigurnost otočana te da oni svoja imanja ne žele ograđivati bedemima kako bi se zaštitili od alohtone divljači, nego da tu divljač treba posve i hitno ukloniti s otoka. Po riječima Kosić od alohtone divljači najviše štete na Krku čine divlje svinje i medvjedi, a na Cresu divlje svinje i jeleni lopatari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene