Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri prinosi i urod

Krk: Masline rodile rekordno, za litru ulja 140 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odličan urod maslina na Krku. Berba je u punom jeku, maslinici su puni berača, a uljare rade punom parom.

Diljem Krka ista je slika. U maslinicima berači, lijepo vrijeme ide im na ruku. 'Lijepi je dan i gušt je brati. Trebalo bi više ljudi možda da kad je lijepo vrijeme da se to ubere', pojasnio je berač Franjo Gudlin.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Prvo hladnoća pa vrućine Hoćemo li i istarsko zeleno zlato uskoro papreno plaćati? "Poneka stabla nemaju niti jedno zrno... Što bude, bude. Moramo se pomiriti"

U masliniku obnovljenom ove godine nalazi se autohtona krčka sorta. Stabla su stara oko sto godina, a o njima brine i magarac Mali. 'S obzirom da se on hrani prirodnom hranom, to znači da nema umjetnog gnojenja. On obavlja sve i čišćenje i gnojidbu', rekao je maslinar Goran Marević.

Povjerenje u vlastiti proizvod mnoge je stanovnike Krka, ali i vikendaše vratilo uzgoju maslina. 'Ja nisam 30 godina ništa tu radio i sad smo počeli prije par godina. Zadovoljan jesam', rekao je Mladen Jurešić iz Krka. 'Do sad smo dobili 100 kila ulja', pojasnila je Željka Leović iz Zagreba.

Dobar prinos ulja

Ova rekordna godina po urodu, dobra je i po prinosu ulja. Od sto kilograma maslina ove godine dobiva se i do 15 litara kvalitetnog ulja.

'Miris, miris je vrlo bitan, fenoli u njemu. Isparavaju se mirisno hlapljive tvari. Okus je vrlo dobar, radi se o ulju koje ne zaostaje za najboljim svjetskim uljima', rekao je Siniša Tudor, vlasnik uljare.

>> Država nije zaštitila stoljetne masline: Prodaju se strancima

Jedino cijena krčkog ulja još nije svjetska. Za visokokvalitetno extra djevičansko i ove godine valja izdvojiti oko 140 kuna, dok tek nešto slabija ulja stoje od 80 do 100 kuna po litri. Nije puno, za ove kapi zdravlja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene