Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi iskoristili neradni dan

Berba maslina u punom je jeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U maslinicima je po nekoliko naraštaja na okupu. Pomažu i najmlađi.

Berba maslina u Hrvatskoj u punom je jeku. Neradni dan mnogi su maslinari iskoristili da zajedno s članovima svojih obitelji i prijateljima počnu s berbom. Diljem Krka u srijedu - slični prizori. Maslinici puni berača. Uglavnom rade cijele obitelji.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na otvorenju Noćnjaka 2024. - 3 Manifestacija u Zadru Milanović iz Zadra poručio: "Borite se za izvrsnost. Nema razloga da budemo europski socijalni slučaj" Slika nije dostupna Nova prijetnja Maslinari na nogama: 'Nakon toga spasa više nema'

'Koristimo tu priliku, djeca su doma i oni uživaju u ovoj raboti i da se privikavaju na ovo što upravo radimo', rekao nam je maslinar Ivan Šabalja.

U maslinicima po nekoliko naraštaja na okupu. Pomažu i najmlađi.

'Kad naučiš onda je lagano, to samo potegneš uhvatiš i ide', kaže Dora Šabalja. Urod je na dijelu otoka uništila jaka ljetna tuča, crv i mušice. No, mnogi su zadovoljni.

Najstariji maslinik u Hrvatskoj dobio gotovo pola milijuna eura!

'Ovaj rajon ima negdje oko 4 tisuće stabala maslina područje općine Malinska Dubašnica i u roku 24 sata svi skupa smo se uspjeli dogovoriti da tretiramo sve masline na ovom području i evo sat se vidi trud, isplatilo se', rekao nam je maslinar Branko Jud.

Hrvatska na godinu uvozi oko milijun i pol litara maslinova ulja, po cijeni od 15 do 40 kuna po litri. Litra domaćeg ulja, pak, stoji i do 100 kuna.

'U biti svi ti naši proizvođači prodaju to na kućnom pragu i gosti koji dolaze godinama već si rezerviraju ulje i Talijani i svi oni koji inače proizvode dobra ulja ipak dođu tu i donesu kući bocu kvalitetnog ulja', kaže Goran Marević, tajnik maslinarske udruge 'Drobnica'.

Mnogi maslinari ne kupuju uvozna ulja ako ostanu bez svog proizvoda nego se snalaze na razne načine.

'Čak i kad nemamo uvijek se snađemo između sebe. Zašto? Zato jer vjerujemo u svoju kvalitetu, u ovaj način branja', kaže Predrag Valentić iz Malinske.

Počela berba maslina, ali Hrvatsku očekuje lošija sezona

A ugodna druženja i dogovori o daljnjoj berbi u večernjim satima nastavili se u konobama diljem Krka. U jednoj krčkoj konobi u društvu maslinara koji su cijeli dan radili bio je i novinar Dnevnika Nove TV Marko Balen. Svi maslinari u četvrtak će ponovno u svoje maslinike, u berbu, a kako je radni dan bit će i puno manje radnika - berača u maslinicima.

Masline ne mogu čekati, pa će mnogi sljedeća dva dana sami ili uz pomoć prijatelja nastaviti berbu do vikenda kada će opet većini ovih ljudi u pomoć stići i drugi članovi obitelji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene