Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerkina savjetnica tvrdi

Švaljek: Krizni porez samo je pojačao recesiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporavak koji se predviđa ove godine dogodit će se prekasno i bit će preslab da bi mogao utjecati na gospodarski rast.

Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta i premijerkina savjetnica, u razgovoru za Jutarnji list istakla kako se zalaže za ukidanje kriznog poreza i procjenjuje kako će izlazak Hrvatske iz recesije biti sporiji nego što se to očekivalo. I Ekonomski institut promijenio je predviđanja, krajem 2009. očekivao je da će hrvatski bruto domaći proizvod u 2010. porasti 0,5 posto, a sada sada očekuju njegov daljnji pad od 0,7 posto.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika

>> HUP od Kosor tražio ukidanje kriznog poreza

U razgovoru za Jutarnji list Švaljek je rekla kako će rebalans proračuna najvjerojatnije biti nužan zbog usklađivanja projekcije prihoda s najnovijim makroekonomskim  predviđanjima te će ujedno biti prilika za dodatno smanjenje državnih rashoda. Premijerkina savjetnica osvrnula se i na krizni porez te rekla kako je on uveden u fazi recesije s fiskalnim motivom te je, kao i svaki drugi porez, djelovao neproduktivno na gospodarstvo. Švaljek je istakla kako postoji opravdana bojazan da je njegova primjena pojačala djelovanje recesije. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene