Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oporavak koji se predviđa ove godine dogodit će se prekasno i bit će preslab da bi mogao utjecati na gospodarski rast.


Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta i premijerkina savjetnica, u razgovoru za Jutarnji list istakla kako se zalaže za ukidanje kriznog poreza i procjenjuje kako će izlazak Hrvatske iz recesije biti sporiji nego što se to očekivalo. I Ekonomski institut promijenio je predviđanja, krajem 2009. očekivao je da će hrvatski bruto domaći proizvod u 2010. porasti 0,5 posto, a sada sada očekuju njegov daljnji pad od 0,7 posto.

Vezani članci Internet kupovina, ilustracija Kupujete preko interneta? Uskoro će paketi male vrijednosti biti skuplji: Iz Porezne uprave objasnili tko će, kada i koliko plaćati PDV Prijava poreza na dohodak Dobre vijesti iz Porezne, objavljeno kada počinju prve isplate povrata poreza

>> HUP od Kosor tražio ukidanje kriznog poreza

U razgovoru za Jutarnji list Švaljek je rekla kako će rebalans proračuna najvjerojatnije biti nužan zbog usklađivanja projekcije prihoda s najnovijim makroekonomskim  predviđanjima te će ujedno biti prilika za dodatno smanjenje državnih rashoda. Premijerkina savjetnica osvrnula se i na krizni porez te rekla kako je on uveden u fazi recesije s fiskalnim motivom te je, kao i svaki drugi porez, djelovao neproduktivno na gospodarstvo. Švaljek je istakla kako postoji opravdana bojazan da je njegova primjena pojačala djelovanje recesije.